galéria megtekintése

Első menet

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 14. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Először fordulhatott elő a hétvégén, hogy Barack Obama amerikai elnök nem gyomorgörccsel indult el az Amerika-közi csúcsra, ami az elmúlt években rémálommá vált számára: 2009-ben Hugo Chávez egykori venezuelai elnök először „baráti” jobbot nyújtott neki, majd kezébe nyomta az Amerika-ellenes irodalom egyik klasszikusát, A Latin-Amerika nyitott erei című könyvet. A csőbe húzott Obama mosolya nem volt őszinte, de a kamerák kereszttüzében muszáj volt jó képet vágni a telenovellai fordulathoz. 2011-ben a biztonságáért felelő Secret Service tagjai okoztak kínos perceket, miután kiderült, hogy prostituáltakkal múlatták az időt.

A csúcs tehát nem tartozott Obama kedvenc programjai közé, ám idén nyugodtan indulhatott útnak, mert tudta, hogy a decemberi kubai nyitás után valószínűleg diadalmenet vár rá. Így is történt. Miután megszorongatták egymás kezét Raúl Castro kubai elnökkel, s egy sor udvarias megjegyzés után közölték, hogy folytatják a történelmi közeledést, a latin-amerikai vezetők sorra nyilatkoztak Obama „örökségéről”, az USA és Latin-Amerika testvériségéről. Valóban, új fejezet nyílhat a kontinensen, ahol már jó ideje ferde szemmel néztek az Egyesült Államokra: részben a baloldali forradalmak hatására, részben a hidegháború – melynek során a kommunista térnyeréstől tartó USA jobboldali diktátorokat is támogatott – emlékétől kísérve.

A feszült és bonyolult viszony szimbóluma a Kubával szembeni fél évszázados amerikai „agresszió” volt. Állítólag minden akkor kezdődött, amikor négy hónappal a forradalom győzelme után Fidel Castro olívazöld egyenruhájában elindult, hogy meghódítsa Amerikát: tiszteletét tette a bronxi állatkertben, elmajszolt egy hot dogot a Yankees stadionban, ám Eisenhower elnökhöz már nem jutott be, ő ugyanis nem volt rá kíváncsi. A többi már történelem.

 

A viszony barátságosabbá formálása nem Obamában merült fel először, ám a posztjáról 2017 elején távozó elnök tette érte eddig a legtöbbet. Ha az embargó feloldása nem is jön össze – ebben a kongresszus dönt –, külpolitikájának egyik ékköve lesz a diplomáciai kapcsolat újrafelvétele Kubával. Nagy szüksége volt erre, hiszen kevés sikert könyvelhetett el: Irakban négy évvel az amerikai kivonulás után káosz uralkodik; Afganisztánban továbbra is tízezer amerikai katona ügyel arra, hogy az ország ne jusson Irak sorsára. Az Iszlám Állam új veszélyforrást jelent a világra, és az Egyesült Államok vezette koalíciónak mindeddig nem sikerült megfékeznie.

Obamának szüksége volt egy „könnyű sikerre”, és Kuba a kétezres évek végén már lehetőséget adott erre. A hidegháborús ellenségeskedést a térségbeli országok többsége ugyanúgy ellenezte, mint a floridai kubai emigráció új nemzedékei. A Szovjetunió összeomlása óta magára maradt, csőd szélén álló Kubáról nem is beszélve. A neheze azonban most jön. Ahhoz, hogy valóban maradandót alkosson, Obamának utolsó másfél évében jó pár meccset meg kell vívnia a továbbra is csökönyös Castro-rezsimmel. Szerencsétlenségére a kubaiak híresen jó ökölvívók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.