galéria megtekintése

Elrettentés

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 03. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Eddig semmi se jött össze neki. A közel-keleti béke éppen úgy ábránd maradt, mint az „újraindítás” Oroszországgal. Az előrehozott izraeli választáson győztes Benjamin Netanjahu kormányfő egyelőre hajthatatlan, az ukrajnai események pedig sokat elárulnak Washington és Moszkva viszonyáról. Barack Obama amerikai elnöknek már két éve sincs, hogy „felépítse” külpolitikai hagyatékát, amibe egyelőre kizárólag az Iránnal kötendő atomalkut tudná beszuszakolni.

A csütörtök esti hírek szerint fontos megoldásokra jutottak, igaz a végső részletek kidolgozására a felek június végéig adtak újabb határidőt. A közel-keleti események – így a jemeni zűrzavar a szaúdiak vezette katonai beavatkozással, vagy az Iszlám Állam elleni háború – közben folyamatosan újabb és újabb helyzeteket teremtenek. S bármi történik a térségben, ahhoz komoly köze van a regionális hatalomnak számító Iránnak. Arról nem is szólva, hogy az oroszok futnak a pénzük után: Moszkva sokat invesztált a polgári célúnak mondott iráni atomprogramba.

Visszatekintve jól látni, hogy a Nyugat folyamatosan hátrált. A tárgyalások azzal indultak, hogy Teheránnak be kell fejeznie az urándúsítást, ehhez képest ma több tízezer centrifugát működtetnek. Az a követelés is „elpárolgott”, hogy az irániak állítsák le rakétafejlesztési programjaikat. 2015-ben lényegében már csak az időnyerés a cél. Minél tovább tolni azt a pillanatot, amikor már csak gazdasági szankciókkal vagy akár katonai csapással lehet megbüntetni Iránt, amennyiben az a szerződést – és eddigi fogadkozásait – megszegve mégiscsak atombombát építene. A nukleáris fegyver pusztítóképességét nem kell bemutatni. E szörnyűségnek azonban van elrettentő ereje is. A hidegháborúban az Egyesült Államok és a Szovjetunió csak egy bizonyos pontig ment el a nukleáris csapásokkal való fenyegetőzésben.

 

Az elrettentés eddig a Közel-Keleten is működött. Izrael például vad találgatásban tartja a világot arról, hogy vannak-e atom-, sőt hidrogénbombái. A magát ártatlan bárányként beállító iráni rezsim minden trükköt bevetett, hogy bizonytalanságban tartsa a nemzetközi közösséget. Nukleáris ambíciói nemcsak a megelőző csapások opcióját fenntartó Izraelt izgatják, hanem Szaúd-Arábiát is. A sivatagi királyság is szívesen belépne az atomhatalmak közé. Egy ilyen fegyverkezési verseny azonban beláthatatlan következményekkel járna.

Obamának a republikánus többségű kongresszusban is el kell adnia az alkut. A Fehér Házban azt remélik, hogy a nukleáris egyezség utat nyithat a többi nyitott probléma (Szíria, Jemen, a nemzetközi terrorizmus támogatása stb.) rendezéséhez, a mollah-rezsim „megszelídítéséhez”. Szép is lenne Iránt „jó fiú” szerepben látni – ehhez persze az USA legfontosabb regionális szövetségesének, Rijádnak is lesz pár szava. S ugyan az egyezséggel az Egyesült Államok odapörköl egyet Netanjahunak, de mindenki tisztában van vele: minden egyezség annyit ér, amennyit betartanak belőle. S amilyen árat fizet az, aki megszegi a vállalt kötelezettségeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.