galéria megtekintése

Elpuskázva

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 23. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Feladta a rejtvényt Áder János a veszteséges multicégek kényszerbezárásáról szóló törvény visszadobásához mellékelt elnöki indoklásával. Az államfő ugyanis szép precízen tollhegyre szedte – na jó, nyilván nem ő személyesen, de mégiscsak az ő nevével ment ki a levél – a jogszabály minden fonákságát, összességében olyan echte uniókompatibilis indoklást írt le, hogy az egy ágazati üzleti lobbistának vagy brüsszeli hivatalnoknak is a becsületére válna.

A kétharmad jogászai hiába írták körbe ravaszul, hogy a kényszerbezárás csak az évi 50 milliárdnál nagyobb forgalmú cégekre vonatkozik – ki sem ejtve persze a „multi” szót –, Áder levele tűpontossággal állapítja meg, hogy ez még így is diszkriminatív a külföldi vállalkozásokkal szemben.

Áder János levelének jogi levezetése pontosan azért zavarba ejtő, mivel ennek alapján nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy az elnök úr szerint a Fidesz szinte összes, 2010 óta a területen hozott kényszerintézkedése jogellenes. Kiskereskedelmi különadó? Plázastop? Dohánycégek egészségügyi hozzájárulása? Trafiktilalom hipermarketekben? Hiszen ez mind súlyosan diszkriminatív! Tessék csak szépen elővenni Áder János mostani levelét! Az embernek az az érzése, mintha az Elnök Úr most ébredt volna fel valami Csipkerózsika-álmából, szétnézett, és összecsapta a tenyerét: na de, uraim, hát miféle pixis ez?

 

Az ijesztő mindebben nem az, hogy a Fideszben sokan kezdettől tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy mi az, amit éppen megszavaztak. Még csak nem is az, hogy vajon miféle oligarchák, nagyágyúk színfalak mögötti civódásának a végterméke ez a függöny elé, a rivaldafénybe kilökött satnya kis bábjáték a visszadobott törvényekkel. Inkább az, hogy kiderül, hogy talán mégsem teljesen olyanok a tisztelt kormánypárti frakció tagjai, amilyennek öt éven át napról napra mutatták magukat – itt most tartanék egy ütem szünetet, hogy a tisztelt olvasó kimondhassa magában a vérmérsékletének megfelelő pontos megjelölést.

Kiderül, hogy lehetett volna talán máshogy is. Kiderül, hogy a kétharmad micsoda elképesztő, hihetetlen lehetőségeket puskázott el 2010 óta ezen a területen. Hiszen ahelyett, hogy az óriásfrakció minden erejével a lázálmaikban létező rettenetes multikkal vív szélmalomharcot – aminek az árát egyébiránt mi, a vásárlók fizettük meg –, ugyanezzel a vehemenciával a városközponti kiskereskedelem újraélesztését is célul tűzhette volna, ahogy ezt Európa-szerte teszik.

De éppenséggel szorgalmazhatta volna a mezőgazdasági termelők és a kiskereskedők összefogását, erről szól a skandináv piac. És az ormótlan és bárgyú, „hungarikum”-komédia helyett valódi gasztronómiai minőségi értékelőrendszert is létrehozhatott volna, amilyen szintén működik a hazánkat szüntelenül elnyomó Nyugaton. Sajnos a kreativitás helyét már régen átvette a düh és az erő. A fennmaradó időszakban pedig már csak az erő fogyatkozását fogjuk látni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.