galéria megtekintése

Élni akarnak

Arrogánsak, türelmetlenek, idegesítőek, beképzeltek. Mindig sietnek, futnak. Ritkán mosolyognak – Franciaországban és külföldön sokan így gondolkodnak a párizsiakról. Széles körben elterjedt klisé ez, és van is benne némi igazság. Franciaországi tudósítói éveimben gyakran hallottam, főleg a fővároson túl, vidéken járva, hogy „Monsieur, ön túl kedves egy párizsihoz képest. Hát persze, hiszen külföldi”.

Mégis van a párizsiakban életöröm és összetartás. A pénteki horroréjszaka után már másnap és tegnap is sokan kimentek az utcára, nem zárkóztak be a lakásokba. Kinyitottak az üzletek, az áruházak, s az emberek a fogyasztói társadalom jellemző cselekedetével, vásárlással reagáltak a történtekre. – Sokat sírtunk, de nem félünk. Elmentünk ma a gyerekekkel étterembe. Élni akarunk – nyilatkozta a ­France 2 közszolgálati tévében egy édesanya. Mert szerinte Párizs, a fények városa az örömről szól. Az élet igenléséről.

Valami azért megváltozott, más a 2015. novemberi Párizs. Amikor idén januárban a Charlie Hebdo szatirikus hetilapot és egy kóser szupermarketet érték a barbár terroristatámadások, hatalmas spontán utcai gyűléseket, felvonulásokat rendeztek az együttérzés jegyé­ben. Mindenki a köztársaság értékeinek védelmére buzdított. A ­Place de la République-ről 1,5-2 millió ember indult el, hogy kifejezze szolidaritását az áldozatokkal, és azt üzenje a terroristáknak, hogy nem törik meg Párizst. Franciaország egésze szembeszáll velük.

 

Tíz hónappal később, a közel 130 ember elvesztése után más képet mutat a Place de la République. Sokan jönnek, virágcsokrokat tesznek le, gyertyákat, mécseseket gyújtanak az emlékműnél, amelynek fő alakja a köztársaságot jelképező, közel tíz méter magas Marianne figura. De a téren parkoló rendőrautóra erősített hangosbeszélőkből megszólaló hang figyelmeztet, hogy rendkívüli állapot és gyülekezési tilalom van érvényben. Ám a felszólítás pusztába kiáltott szó marad.

Nyomottabb, komorabb, csendesebb ez a 2015 késő őszi Párizs. Talán azért, mert az itt élők megértették: a terroristák már nem az újságírókat, a sajtószabadságot vagy a kóser szupermarketben vásárló, feltehetőleg zsidó származású vevőket vették célba. Az életformára, a civilizáció egészére támadtak. A Párizs szerves részét képező, éttermi teraszokon vacsorázó, iszogató, szórakozó emberekre. A Bataclan heavy metal koncertjén csápoló rajongókra. A francia–német meccsen szurkolókra. Ezen a valóban horroréjszakának bizonyuló péntek tizenharmadikán válogatás nélkül gyilkoltak.

Lehet, hogy az Eiffel-torony még egy ideig sötét marad, nem szór ragyogó csillagokat. Lehet, hogy még több gépfegyveres katona fog vonulni a köztereken. Párizst, a párizsiakat, a franciákat mégsem fogják térdre kényszeríteni. Mert dacos, nyakas emberek.

S bár nagyképűnek, önzőnek tartják őket, van bennük szolidaritás. A párizsi kórházaknál hosszú sorok kígyóznak. A sebesültekhez jöttek. Vért adni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.