galéria megtekintése

Elnémítva

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 01. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Rubovszky György, a parlament igazságügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke nem sokat lacafacázott a testület keddi ülésén. Ezt eredetileg Székely László ombudsman tetemrehívására szervezték, hogy magyarázza már el, miért egyeztettek a munkatársai a TASZ által kezdeményezett józsefvárosi tűcsereügyben éppen a TASZ-osokkal.

És éppen Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, nem mellesleg a Fidesz kommunikációs igazgatója kontójára. Rubovszky azonban az ülés megnyitásakor szemrebbenés nélkül kijelentette: a sajtóban Székelyt ért támadások miatt kell meghallgatni éppen az ombudsmant. Hogy a sajtóban, történetesen Kocsis támadta meg Székelyt, aztán Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is rátett még egy lapáttal? Mindegy.

Az ellenzéknek nem volt az. Már a napirend elfogadása előtt hangoztatták, hogy ez kutyakomédia, a kormánypártok meg akarják félemlíteni az utolsó független intézmény vezetőjét (azaz Székelyt) és persze a civileket. Rubovszky nem azért ül húsz éve a törvényhozásban, hogy ne tudjon megzabolázni pár ellenzékit. Egyszerűen a szavukba vágott, ha már túlságosan szapulták a kormányt, s ha folytatták, egyszerűen megvonta tőlük a szót.

 

Végül is a demokrácia a többség diktatúrája a kisebbség felett, mint azt épp tőle hallhattuk nem is olyan régen. Nos, megmutatta, milyen az, amikor a többség kusst parancsol a kisebbségnek. A vájt fülűek megérthették: a kormányoldal már nem is akarja annyira tetemre hívni Székelyt. A józsefvárosi tűcsere a Kék Pont kimúlásával maga is ad acta került.Majd a választások után persze kezdeni kell valamit a kerületbe szokott drogosokkal, de majd csak utána.

Addig jobb nem beszélni, sem az elmarasztaló ombudsmani vizsgálatról – nehogy kiderüljön, hogy mégsem a TASZ írta a jelentést, vagy hogy az ombudsmani hivatal TASZ-os segítség nélkül is képes megvédeni jogi álláspontját. Különben is: két héttel a választás előtt a kormányoldalnak a legkevésbé egy, a sajtó arra fogékony részének orrba-szájba nyilatkozó, kormányt szapuló jogvédő szervezetre van szüksége.

Csendre annál inkább. Kérdés, ez a csend erősíti vagy gyengíti a kerületében biztos befutóként elkönyvelt Kocsis Mátét? Mert ha az ombudsman nem hibázott, mint azt a bizottság kormánytöbbsége – mert ugye az ellenzéknek kuss volt – megállapította, akkor annyira még sem fészkelte be magát a hivatalba a droglobbi, s akkor talán az ombudsmani jelentés sem az ő iránymutatásuk alapján készült.

De bárhogy döntött is a bizottság, bárhogy némította is el az ellenzéket, a probléma, amellyel Kocsisnak nap mint nap szembe kell néznie, megmaradt. Így választások idején pedig kifejezetten égető. A tűcsereprogram megszűntével hátramaradt drogosok, és eldobott fecskendőik, akikből és amelyekből már elegük van a kerület lakóinak. Tőlük viszont, mármint a választóktól, nem olyan egyszerű megvonni a szót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.