galéria megtekintése

Ellenzék a hálószobában

2 komment


Dési András

Elegáns, felkapott étteremtől messze van. Legfeljebb húsz vendégnek jut hely az Uzuban. Tipikus izakaya, olyan csapszék, bár, ahol az italokhoz apró falatokat is felszolgálnak. A tokiói utcák sűrűjében nehéz megtalálni az Uzut, de ez nem magyarázat arra, hogy a tulajdonos férje három évvel a nyitás után még egyszer sem jelent meg a vendéglátóhelyen. Főleg, hogy Michelle Obama is megfordult ott. A tulajdonosnőt egyébként Abe Akiénak hívják, és nem más, mint az öt éve ismét hatalmon lévő japán kormányfő, Abe Sinzó felesége.

Míg a korábbi japán miniszterelnökök feleségei leginkább a háttérben maradtak, Akie nagyon is a reflektorfényben van. Kiadott egy receptkönyvet, aminek azt az alcímet adta, hogy miért vágott bele az Uzuba. Komoly vihart kavart, amikor augusztusban felkereste a II. világháborús japán áldozatokra, köztük elítélt háborús bűnösökre is emlékező Jaszukuni-szentélyt. Abe 2013-ban járt ott, idén, a hetvenedik évfordulón nem ment el, de rituálisan pénzt adományozott a japán nacionalisták egyik szimbólumának.

Az Uzu (magyarul gerinc) jelkép is egyben. Méghozzá a hagyományos családi szerepből kilépő, önmagát megvalósító japán nő szimbóluma. Ami azért is pikáns, mert a Liberális Demokrata Párt elnöke 2013 elején nagy ívű – a dolgozó nőket társadalmilag úgymond „felragyogtató” – programot jelentett be. A modernizálás lényege a női kvóta: 2020-ig a japán nagyvállalatok, valamint kormányzati szervek vezető testületeiben a posztok harminc százalékát nőknek kell betölteniük. Figyelembe véve, hogy a női vezetők aránya jelenleg a négy százalékot sem éri el, a Sinzó-terv nem más, mint hadüzenet a patriarchális szigetországi társadalomnak. Ahol a konszernektől az uralkodóházig a döntő szót férfiak mondják ki.

 

A statisztikák szerint Japánban a nők hetven százaléka az első gyerek megszületése után feladja karrierjét. Akik később mégis vissza akarnak térni a munka világába, kénytelenek beérni a rosszabbul fizetett részidős foglalkoztatással. Ugyanazon beosztásban a nők fizetése jó harminc százalékkal marad el férfi kollégáik jövedelmétől.

Az 53 éves, gyermektelen Akie több okból sem illik bele a tradicionális japán nőképbe. Dolgozott a reklámiparban, fiatalon lemezlovasként szerzett hírnevet. S támogatja a meleg és leszbikus közösségeket. Abe szokta emlegetni, hogy a legkeményebb ellenzéke otthon várja.

Bármennyire is emancipált nőnek tűnik, Akie – ahogy azt a szokások megkövetelik – anno engedélyt kért a férjétől az Uzu megnyitásához. Abe igent mondott, de feltételeket szabott: a neje a saját bárjában nem fogyaszthat alkoholt, és ha a második év végén is veszteséges a vállalkozása, akkor fel kell azzal hagynia. A tulajdonosnő csak gyümölcslét iszik, a hely nyereséges, a férje mégsem tér be a bárba.

Akie azt mondja, hogy nehéz az előítéletekkel megbirkózni. A sajtó eleinte csak arra volt kíváncsi, hogy milyen ruhákat hord vagy hol bakizik. Bármennyire szeretne ő is változtatni a nők helyzetén, esze ágában sincs beszállni a politikába. Ahhoz, hogy ott megállja a helyét, szerinte férfimanírokat kellene felvennie. Na csak azt ne! Jobb a Gerinc.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.