galéria megtekintése

Ellenkező irányba

8 komment


Hargitai Miklós

A magyar nyelvben nincs igazán jó szó arra, hogy nálunk a felsőbbség (hatalom, hivatal, hatóság) ténylegesen nem felelős semmiért, mint ahogyan a szintén írásunk témájába vágó „következménynélküliséget” is nehéz röviden összefoglalni, pedig a jelenséget mindenki érti és ismeri.

A lingvisztikai probléma most még csak nem is a bűnösök, bűnhődés és katarzis híján furcsa fordulatot vett vörösiszap-per kapcsán került terítékre, pedig arról is lenne ok beszélni: ki érzi biztonságban magát ott, ahol egy a ­kémiai összetétele alapján tudottan veszélyes hulladéknak számító, de veszélytelenként kezelt anyag településeket önthet el, életeket olthat ki, egzisztenciák ezreit teheti tönkre úgy, hogy személy szerint senkinek sem kell felelnie érte? Ám, az alábbiakban tényleg nem a nehezen feldolgozható igazságszolgáltatási paradoxonról lesz szó, hanem olyasmiről, amit magyar fejjel nemhogy elfogadni, de még felfogni is szinte lehetetlen.

Történt ugyanis, hogy Litvániában – egy Magyarországénál is durvábban kommunista múltú országban, amely ötven évet szovjet köztársaságként töltött el, tehát a morális nihil gyökerei okkal lennének erősebbek ott, mint nálunk – lemondott az egészségügyi miniszter. Tette ezt azért, mert kiderült, évekkel korábban hálapénzt adott egy sebésznek, aki az egyik rokonát műtötte. Az érintettet az államfő, a kormányfő és a pártja is távozásra biztatta, az ügyészség pedig kihallgatta a súlyos korrupciógyanú miatt.

 

Képzeljük el ugyanezt nálunk. Eszébe jutna itt bármelyik politikusnak, hogy a hálapénz korrupciónak számít? Felmerülne ilyesmi miatt bármelyikükben a lemondás gondolata? Megszólalna Áder, Orbán vagy a kérlelhetetlen Kövér, ha mondjuk Balog kerülne ilyen helyzetbe? Nyomozást kezdeményezne Polt Péter?

Abban az országban tesszük fel ezeket a kérdéseket, ahol a kormány olyan minősíthetetlen állapotba juttatta az egészségügyet, ami már a tisztiorvosi szolgálatnál is kiverte a biztosítékot: nemrég írtak egy (titkosnak szánt) jelentést arról, hogy a kórházak az elemi szakmai humán és infrastrukturális feltételeknek sem felelnek meg, a többségüket – ha a kormány legalább a saját jogszabályait komolyan venné – be kellene zárni. Abban a rendszerben kérdezünk, ahol a kormányzati elit külön egészségügyi ellátót ajándékozott magának, amelyben nincs orvos- és műszerhiány vagy várólista, ellenben vannak türelmes nővérek, egyszemélyes betegszobák és hotelszintű szolgáltatások – természetesen közpénzből.

Mondhatnánk persze, hogy Litvánia régóta más irányba tart – a skandináv országokban mondott már le miniszter egy állami számlára vásárolt, majd utóbb kifizetett sportszeletért, meg egy be nem jelentett alkalmi kertész miatt is –, de ez nem lenne igaz, nem ők tartanak másfelé. Az európai norma ugyanis évtizedek óta az, amit most a litván eset is demonstrált. Ha ez látótávon túlinak tűnik, akkor azért, mert mi távolodunk fénysebességgel attól, ami a példa lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.