galéria megtekintése

Elie Wiesel Hálózat

Szíria, Irak, Darfur, Burundi... Hosszú a szemünk láttára elkövetett tömeges erőszak helyszíneinek listája. Néhány esetben az erőszak népirtássá fajult. Ezzel párhuzamosan azt is látjuk, hogy a népirtások tagadása is egyre tömegesebb szerte Európában. Terjesztik politikai pártok, terjed a populáris kultúra bizonyos rétegeiben. Különböző változatai vannak: tények tagadása, kiforgatása, relativizálás, áldozati számháború stb. A Nobel-díjas Elie Wieseltől tudjuk: „az elkövetők mindig kétszeresen gyilkolnak. Másodszor a hallgatással". A népirtás tagadása – a népirtás folytatása. Ezért a népirtás, a tömeges erőszak megelőzéséért folytatott és a tagadásuk ellen folytatott harc – egy és ugyanaz a harc. Ez a harc elemi értékeink megőrzéséért, magáért az életért folyik, átível pártokon, nemzeteken, közösségeken, hiszen valamennyiünket érinti.

A parlamenti képviselőknek lehetőségük van a hatékony cselekvésre, ezért különleges a felelősségük. Ez a felelősség tettre kötelez.

Különbözik a hátterünk, nézetkülönbségek osztanak meg minket több kérdésben, de közös humanitárius elkötelezettségünk összeköt minket, hogy együtt harcoljunk a tömeges erőszak, a népirtás és ezek tagadása ellen. Az egyetemes értékek nevében fellépünk azért, hogy a Másokért érzett aggodalom legyőzze a közönyt, az igazság a hazugságot, a tudás a tudatlanságot, a szolidaritás az önzést, az élet a pusztítást.

 

Ennek a célnak az érdekében együttműködünk különböző nemzetközi, regionális és nemzeti szervezetekkel, államiakkal és civilekkel egyaránt.

Részt veszünk a tények dokumentálásában, tájékoztatást nyújtunk és figyelmeztetjük a közvéleményt, kormányainkat, az európai, regionális és nemzetközi intézményeket, valamint a többi parlamentet a fenyegető veszélyhelyzetekről. Mindent megteszünk azért, hogy valamennyi intézmény, mindenekelőtt a kormányaink eltökélten és elkötelezetten igyekezzenek megszüntetni azokat az állapotokat a világ bármely részén, amelyekből népirtás alakulhat ki.

Minden intézményt megmozgatunk a saját parlamentjeinktől kezdve, hogy a veszélyeket jelző és a megelőző beavatkozást, valamint a már folyó erőszak azonnali leállítását lehetővé tevő megfigyelőrendszereket alakítsunk ki.
Bekapcsolódunk a nyilvános vitákba, hogy leleplezzük a népirtások tagadóit, és részt veszünk a megfelelő törvények kidolgozásában.

Az ismeretek terjesztése a népirtástagadás visszaszorításának fontos eszköze. Azon leszünk, hogy a történészek minél szabadabban dolgozhassanak, kutathassanak, minél hozzáférhetőbbek legyenek az archívumok iratanyagai.

A népirtásokhoz kapcsolódó történetek, visszaemlékezések ismerete hozzásegíti a jelen és a jövő generációt ahhoz, hogy nyitottabban nézzék a világot, jobban figyeljenek a Másikra, bölcsebbek legyenek és az emberi jogok közös kultúrájában éljenek.

Ezzel a jövőképpel veszünk részt a népirtásokról szóló megemlékezéseken. Támogatjuk a túlélőket, az embermentőket, az ellenállókat és utódaikat.

Magunk is szervezünk a parlamentjeinkben alkalmakat a megemlékezésre, és támogatjuk ebben a civil szervezeteket és közintézményeket is.

Végezetül lépéseket teszünk annak érdeké­ben is, hogy a népirtások történetét és a róluk szóló visszaemlékezéseket megfelelő módon illesszék be az iskolai tananyagokba, és támogatni fogjuk a témakör kutatásának elmélyítését az egyetemi és tudományos intézményekben is.

Primo Lévi ezt mondta: „Megtörtént, tehát megtörténhet újra. Megtörténhet. Bárhol. Ez az, amit el kell mondanunk". A saját generá­ciónknak és az utánunk jövőknek. Hogy ne lohadjon az éberségünk, ne lankadjon az elkötelezettségünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.