galéria megtekintése

Élet, erő, betegség

0 komment


Batka Zoltán

Iskolatejen spórolni bűn. Szó szerint: azok a gyerekek, akik nem kapják meg idejében a napi két deci tejüket, a tejterméküket, benne létfontosságú tápanyagokkal, vitaminokkal, kalciummal, olyan életre szóló hátrányt szenvednek el, amelyet később már soha többé nem tudnak behozni.

Tudományos tény, hogy az ilyen gyerekek felnőttként fejletlenebbek, betegesebbek lesznek, kiszolgáltatottabbak a szív- és érrendszeri betegségeknek, és bizonyítottan rövidebb életre számíthatnak, mint azok a szerencsésebbek, akik gyerekként sok tejet fogyaszthattak. Az pedig már szocio­lógiai tény – és nemzeti szégyen –, hogy mára sok százezer olyan gyerek él hazánkban, akik akkor látnak egy bögre tejet, amikor az iskolában a kezükbe nyomják. Iskolán kívül egészen biztos, hogy nem.

Nehéz indulat nélkül leírni bármit arról, hogy az eddig tízmilliárdos közpénzfaló Klik most éppen az iskolatejen akar spórolni. Mert Balog Zoltán „emberminiszternek”, beosztottjának, Pölöskeinének a tej láthatóan is csak ugyanolyan kiadási tétel, mint az áram, a kréta vagy a vécépapír – amelyből mellesleg szintén nem kapnak eleget az iskolák.

 

Könnyen lehet, hogy ő is, mint a fideszes csapat többi tagja, olyan elefántcsonttoronyban él, ahol már régen elfelejtették, hogy néz ki egy alultáplált, kalciumhiányos test, a korán romló fogakkal, száraz bőrrel, hajlott derékkal, törékeny csontokkal, kihagyó szívritmussal. És országlásuk hatodik évé­ben makacsul nem hajlandóak tudomást venni arról, hogy ez már régen nem egy Dickens-regény részlete, hanem kőkemény magyar rea­litás. Valaki az apparátusból felfedezte, hogy míg az iskolagyümölcs-program zömét az EU finanszírozta, az iskolatejprogram nagyobbrészt a magyar büdzsét terheli, szóval a tejköltségeket kell levágni. És hát a megoldás mikéntje, na, az igazán jellemző a bürokrata logikájára, más szóval a Klikre. Eddig településenként állapították meg a jogosultságot. (Gyakorlatilag majdnem mindenhol kaptak tejet az iskolások.) Most viszont az illetékesek járásonként állapították meg, hogy mely terület iskolái kaphatnak tejet – méghozzá átlagjövedelmi viszonyok alapján.

Lefordítom: az ugyanazon közigazgatási egységbe tartozó rózsadombi gyerekek szülei jól keresnek, ezért a külvárosi szegény gyerekek már bukják is az iskolatejüket. Csak a szüleiket okolhatják, miért próbálnak megélni egy ipari központ peremén, miért nem egy hozzájuk sokkal illendőbb zsákfaluba költöztek. De tényleg, pont ez a pár százmillió hiányzik a büdzséből? Ha igen, akkor innen bármelyik közpénzből kitömött oligarchának, sportvezetőnek, kurzuskegyenc művésznek Fekete Györgytől Ákosig automatikusan kijár a megvetés, amiért egy olyan ostoba és gonosz államtól fogadnak el pénzt, amelyik többre taksálja az ő szolgálataikat, mint azt, hogy a mostani szegény gyerekek legalább egy kicsit egészségesebben nőhessenek fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.