galéria megtekintése

Élet a halál után

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 06. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Politikai orgazmustól a közéleti Jenga játékon át a demokratikus agyérgörcsig tart a kortárs európai baloldal jelene. A spanyol újbaloldal exházfoglaló polgármestert ad Barcelonának, míg idehaza az MSZP azt kutatja, miként állíthatná meg a Jobbik erősödését, az osztrák szociáldemokraták burgenlandi szervezete viszont a radikális jobboldali Szabadságpárttal (FPÖ) köt koalíciós szerződést.

Az FPÖ kampányszlogenjei között pedig az szerepelt: Új mecsetek helyett új otthonokat! Az EU másfél évtizede azért hirdetett bojkottot Ausztria ellen, mert a Néppárt koalíciót kötött a Jörg Haider vezette alakulattal. Az azóta elhunyt Haider elismerésre méltónak találta például a náci Harmadik Birodalom foglalkoztatáspolitikáját. Azaz az osztrák – maximálisan nyugat-európai értelemben vett – baloldal a magyar bevándorlókkal riogató párttal bútorozik össze, miközben egy európai pártcsaládban küzd az antidemokrata Orbán ellen az idehaza a Jobbikot fő ellenségnek tekintő MSZP-vel.

Az újbaloldali Sziriza meg szélsőjobbos társat talált magának az athéni kormányzáshoz. Mindennek ismeretében jó adag májas hurkát érdemel az, aki bármiféle elvszerűséget fölfedez a baloldal akcióiban. Semmiféle konzisztencia nem mutatkozik a mondások, a tettek között. És ez érthető is. Pillanat alatt tűnt ugyanis a semmibe az a politikai valóság, amihez képest az európai balos néppártok meghatározták magukat. Azért feltűnő a zavar most, mert nem csupán programjaikat, válaszaikat igazították a létező rendszerhez, akárha világrendhez, hanem magukat is ahhoz képest határozták meg.

Így többen közülük menten össze is estek, amikor eltűnt a fal, aminek addig támaszkodtak. Elsodorta a válság, és a pártok hirtelen nem tudták hogyan kell szolidárisnak lenni. Akkor nem volt megoldásuk, amikor leginkább szüksége lett volna a szolidaritásra a lecsúszóknak. Ezért is volt reveláció az európai baloldalon a Sziriza és a Podemos sikere: azt üzente, nem csak a piacokhoz és az intézményekhez való viszonyon nyugodhat egy párt identitása.

 

A következő időszak kérdése, hogy az új formációk képesek-e újraalakítani viszonyokat, újrateremteni közösségeket, menővé varázsolni a szolidaritást és a befogadást,miközben távol tartják a hatalomtól a szélsőjobbot. Ha nem, akkor föltűnésük nem megtermékenyítő politikai orgazmus, hanem csupán ócska közéleti illuzionizmus. Ám amíg ez kiderül, a baloldalnak valahogy lennie kell. És most nincs sehogy: még Francois Hollande meg Martin Schulz sem. A fantáziától, a gondolattól, az innovációtól való megfosztottság tudatában ismételgethetjük, hogy alapjogok és demokratikus értékek, de akad pár konkrétum.

Bevándorlás (idehaza a cigányság helyzete), iszlám, növekvő egyenlőtlenségek, a derivatív ügyletekkel terhelt pénzpiacok és elviselhetetlen társadalmi igazságtalanságok. Ezekre kell elsősorban választ adni, nem a szélsőjobbot bambulni. Mert az következmény. A Jobbik (FPÖ) sikere és a vele szembeni tehetetlenség csak koszorú a baloldali politika sírján. Nem könnyű most a baloldal feladata: túl kell élni a halált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.