galéria megtekintése

Élesített ösztönök

0 komment


Szőcs Levente

„Gigantikus menekültváros” gondolatával rukkolt elő a miniszterelnök a szombati bécsi migrációs csúcson. Ehhez nem is kell más, csak stabilizálni Líbiát – mibe kerül? –, ahová aztán „vissza kell vinni az Európába érkezett illegális bevándorlókat”.

Csakhogy van egy bökkenő, a javaslat kivitelezhetőségének katonai vagy geopolitikai vonatkozásain túl is: egyáltalán nem biztos, hogy akit a szülőföldjéről elüldözött a háború vagy a nélkülözés, és a jobb élet reményében egyszer már az életét kockáztatva, tűzön-vízen eljutott Európába, egy frissen stabilizált „gigantikus menekültvárosban” akar letelepedni. Ott tartani pedig csakis egyféleképpen lehet őket: ahogy például a görög szigeteket megvédeni, vagyis fegyverrel.

A miniszterelnök még nem, de a „nemzet biztonságpolitikai szakértője” már kiejtette a tűzparancs szót egy lakossági fórumon. Ugyanaz a Nógrádi György, aki a határkerítést is „megjósolta”…

 

A kormányfő lassan két éve próbálja meglovagolni az emberek ösztönös és gerjesztett félelmeit úgy, hogy közben ne is tűnjön úgy, mintha álláspontja szöges ellentétben állna a keresztény erkölccsel, a felebaráti szeretet legfőbb parancsával. És ez, valljuk be, nem könnyű. Azt sugallja, hogy valamiféle exkluzív tudás birtokosa, akárcsak a hozzá hasonlóan éleslátású magyarok. Mindenkinél hamarabb tudta, hogy „ezek” nem menekültek, hanem honfoglalók, és elpusztítanak minket kultúrástól, következésképp a velük szembeni szenvtelenség vagy akár kegyetlenség már nem a felebaráti szeretet parancsának megtagadása, hanem jogos önvédelem.

Az exkluzivitás érzése önmagában is vonzóvá teszi az Európa iszlamizálódását előrevetítő jóslatokat, de Orbán rátesz még egy lapáttal. Amikor most a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában negyvenévnyi szocializmusról és „kiélesített ösztönrendszerű közép-európaiakról” beszél, a magyarok felsőbbségi komplexusára apellál. Azt üzeni: mi diktatúrában edződtünk, nem úgy, mint a jólétben elpuhult európaiak, tehát fejlettebb a veszélyérzetünk.

Ha valakinek esetleg eszébe jutna, hogy az összes európai nemzet közül miért egyedül nekünk tűnnek fel egyébként nyilvánvalónak mondott veszélyek, a kormányfő megnyugtatja: nincs ebben semmi furcsa, hiszen nem vagyunk egyedül, Európa-szerte „a zemberek” egyre nagyobb arányban adnak igazat nekünk. Tulajdonképpen eddig is egyetértettek velünk, csak nem mertek szembeszállni a vezetőikkel, de most már „az európai emberek felemelték a fejüket, és sokan meg is mernek szólalni”.

Hogy mi akadályozta őket eddig a megszólalásban? Orbánnak erre a kérdésre, ahogy sok másra, nem kell válaszolnia, mert nem is kérdezik. Azt mondja, Nyugat-Európában „a hivatalosság vagy a kedveltebb nyilvánosság fórumain” is „szűrőmechanizmusok” vannak. Állítja ezt annak az országnak a miniszterelnöke, ahol a nyilvánosságot csaknem kizárólag a kormány ellenőrzi. Egy rendesebb mikrofonállvány ezen a ponton szégyenlősen elnémult volna, a Kossuth rádióét viszont nem engedte hallgatni az élesített ösztönrendszere – megszólalt, és feldobott egy újabb magas ­labdát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.