galéria megtekintése

Elbontják, másnap épül

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 13. számában
jelent meg.


Inotai Edit
Népszabadság

Egyetlen éjszaka alatt épült fel, és huszonnyolc évig szilárdan tartotta magát a berlini fal. 1961. augusztus 13-án a berliniek arra ébredtek, hogy a várost előbb szögesdrót, majd alig néhány nappal később több méter magas fal választja ketté. A kommunista vezetés azzal magyarázta a brutális intézkedést, hogy a nyugati ármány ellen így akarja megvédeni a polgárait.

A valóságban annak akarta elejét venni, hogy újabb százezrek hagyják el az egyre keményedő diktatúrát. Nem zavarta őket az sem, hogy a sebtében felhúzott fal helyenként házakat vágott ketté.

A mai berlini fal emlékközpont házának egyik oldalán nyugatra, a másikon keletre nyíltak az ajtók és az ablakok. Az előbbiket haladéktalanul befalazták, de a lakók gyorsan felismerték kiváltságos helyzetüket, és fejvesztve menekültek a tetőkön, ablakokon át Nyugatra: a nyugat-berlini tűzoltóság kifeszített pányvákkal várta őket. Négyen így is elvétették a salto mortalét.

 

A fal évtizedekig a hidegháború és a megosztottság jelképe volt, szétverése nem véletlenül lett a civil kurázsi és a szabadság szimbóluma az elnyomó rezsimekkel szemben. Egy új, illúziókkal teli korszak kezdődött ezzel. Sokan remélték, hogy az efféle barbár megoldásokat száműzni lehet a politikából. De a falmentes világ nem tartott sokáig, épülnek az újak szép sorban.

Szobor a fal áldozatainak emlékére Berlinben
Szobor a fal áldozatainak emlékére Berlinben
Fabrizio Bensch / Reuters

Most nem bent akarják tartani az embereket, hanem kint. Épül fal – főként szögesdrót kerítés, kisebb részben, de nyolc méter magasan betonerődítmény is – Izrael és Ciszjordánia között, az 1949-es tűzszüneti vonal mentén, hogy kívül tartsa a lehetséges merénylőket. Ha Izrael végigviszi az építkezést, 700 kilométer hosszú biztonsági kerítés vágja majd ketté az országot.

Másutt más aggodalmak járulnak hozzá a falak reneszánszához. Európa déli részén így próbálják visszaverni a bevándorlókat. Az észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta és Melilla körül hat méter magas drótkerítéssel igyekeznek feltartóztatni az afrikai menekülteket, akik szinte naponta ostromolják a falakat, dacolva a marokkói és a spanyol határőrök gumibotjaival és gumilövedékeivel. Görögországban is felépült már az a több mint 12 kilométeres szögesdrót fal, amivel a nem kívánt külföldiek ellen védekeznek, az Egyesült Államokban pedig egyetlen évvel a berlini fal lebontása után kezdték meg a mexikói határ efféle biztosítását San Diegóban.

A 2000 kilométer hosszú határból hétszáz kilométer hosszan már készen áll a fémoszlopokból emelt kerítés, amely a bevándorlókat és a kábítószercsempészeket hivatott távol tartani.

Megjelent már a berlini fal mint pozitív hivatkozási alap is, amikor a külügyekben szemlátomást nem túl jártas Bill O’Reilly, a Fox News műsorvezetője nemrég harciasan azt állította, hogy ami bevált Berlinben, az miért ne lenne működőképes az amerikai délen.

Emeltek beton demarkációs vonalat Kassán is a cigányok által lakott házak köré. Embertelen megoldások. A politikusok és az elitek tanácstalanságát tükrözik, elismerve, hogy alig elviselhető megélhetési problémák, különbségek feszítik a világot, amelyekben a fejlett régiók nagy nyomás alatt állnak. Vagy – mint a szlovák példa is mutatja – még a relatíve gazdag Európában is komoly egyenlőtlenségek vannak. A falak abban is segítenek, hogy ne kelljen szembenézni a problémákkal, de azok ettől még léteznek.

A falak soha nem örök életűek. Érdemes más megoldásokon is gondolkozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.