galéria megtekintése

Eh?!

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 03. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Magyarország lakossága néhány éve úgy döntött, hogy a közösségi oldalak közül a Facebookot választja. Ott nézi a kiscicás videókat, onnan tudja meg, ha Schmitt Pál lemond, ott olvassa a politológusok véleményét, szervez tüntetéseket és követi a politikusok mozgását.

Ki is alakult egyfajta kultúrája a Facebook-használatnak a politikusok között is. Imázsépítő eszközként tekintenek rá, és ennek megfelelően többségük profikra bízza a kezelését. A Twitterre viszont nem harapott rá Magyarország, és a múlt héten bebizonyosodott, hogy ennek súlyos következményei vannak. Kovács Zoltán olyan stílusban bocsátkozott szóváltásba André Goodfrienddel, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjével, hogy az még egy kocsmában sem állta volna meg a helyét, nemhogy a diplomáciában.

Mert egy politikus által küldött tweet már diplomácia! A Twittert Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban sem használják tömegek, a nyaralós fotóknak ott is a Facebook a terepe. Viszont a politikusok, lobbisták, civil szervezetek, újságírók, azaz a politika- és véleményformáló elit a Twitteren osztja meg a véleményét egymással. A Twitter a kifelé mutatott arc, egy politikus számára pont olyan, mint egy sajtónyilatkozat.

 

Visszakereshető, idézhető és árulkodik szerzőjéről. Egyszóval: munkaeszköz. Elég csak felidézni, mekkora vihart kavart Neelie Kroes egy-egy tweetje a magyar médiatörvény körüli viták idején vagy most, amikor kiállt az internetadó ellen tüntetők mellett. Nekünk viszont még a brüsszeli politikusaink sem sajátították el, hogyan kell a Twittert használni. Deutsch Tamás Twitter-munkássága igazi kincsesbánya, az Eurologus blog pedig a minap írta meg, hogy az új EU-biztosunk, Navracsics Tibor a veszprémi elefántoknak örül a Twitteren.

Még brüsszeli kollégái közül is sokan úgy gondolták, valaki megviccelte. Még a nemzetközi kommunikációval megbízott Kovács Zoltán sem érti ezt az eszközt. Az internetadó elleni tüntetés utáni szóváltása André Goodfriend amerikai ügyvivővel megmutatta, mi a különbség egy profi amerikai diplomata és egy magyar politikus között. Mivel a Twitteren zajlott, a szóváltás feltehetően nem kerülte el a washingtoni véleményformálók figyelmét sem.

Elég lett volna, ha Kovács emberei közül csak egy utánaolvas a Twitternek a külföldi szaksajtóban. Ám úgy tűnik, a Fideszben manapság senki nem néz utána, mi van a saját világukon túl. Vagy ha igen, nem meri elmondani a főnöknek.

És egyre több pofonba fognak emiatt belefutni, amiben a twitteres bakik csak apró közjátékok lesznek. Egyetlen példát mondok most csak, tanácsadói díjat sem kérek érte: odakint a nagyvilágban nagyon sok tanulmány készült már az internetadó hatásairól. Még mindig nem késő elolvasni őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.