galéria megtekintése

Egyszerű ez

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Magyarországon kiderült, hogy szinte bármilyen országot lehet biztonságosnak tekinteni. Nyugat-európai bíróságokon kiderült, hogy Magyarországot is lehet nem biztonságosnak tekinteni. A biztonságos ország fogalma jogilag is problematikus, de szociológiailag, a valóságos élethelyzetre nézve használhatatlan igazán.

A valóságos élethelyzet szempontjából ugyanis a háborús övezetek határától Nyugat-Európa határáig minden ország ugyanazt jelenti a menekültek szempontjából. Az átmenetiséget. A semmi földjét. Azt, hogy a puszta életük nincs közvetlen veszélyben, de lehetetlen ott normális életet élni, tartósan berendezkedni, a család jövőjét építeni, a gyerekeket konszolidált viszonyok között felnevelni. Kizárólag ideiglenes és üres „menekült” életet lehet ott élni, és várni a semmiből való újrakezdéshez a békére, amiről senki nem tudja, mikor jön el, meddig tart, milyen lesz, kit fogad be, kit rekeszt ki.

A túlnyomó többség vár a teljes bizonytalanságban. Arról most ne is beszéljünk, milyen körülmények között Szírián belül, avagy Jordánia, Libanon, Törökország gigantikus táboraiban. Van egy kisebbség, mely megpróbál kimozdulni ebből az állapotból. Az egészhez képest törpe kisebbség ez, de az idő múlásával és a béke távolodásával egyre nő, s a növekedés a példa erejével önmagát gerjeszti. Nyilván sokkal kevesebben mozdulnak, mint ahányan szeretnének, mert ahhoz nagy elszántság, lelki és fizikai erő kell és a szükséges pénzt biztosító családi, közösségi összefogás.

 

Ebben a hatalmas övezetben a háború határától Nyugat-Európa határáig sehol sem érdemes megállni. Hol lenne? A Közel-Kelet, a Balkán, a volt szovjet tömb országaiban? Görögországban?!

Minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy Magyarország polgárai számára is azok a legfontosabb szempontok az életben, amelyek a Magyarországon átvonuló családokat, a családjuk számára utat törő fiatalembereket hajtja. Legyen munka, béke, stabilitás, fizikai és anyagi biztonság a családnak, a gyerekeknek. Minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy ebből a szempontból még az itt születettek, itt honos, itt többségi, az itteni viszonyokkal ismerős, az itteni nyelvet beszélők körében is hatalmas Nyugat-Európa vonzása, és kivált a fiatalok nagyon jelentős része törekszik oda.

Ugyan ki és milyen alapon várhatná el a szétrombolt otthonuktól, hazájuktól távolodó emberektől, hogy megálljanak valamelyik „biztonságos” országban, mielőtt megérkeznek oda, ahol erős a gazdaság, a többség menekültpárti, ahol diplomával is, képzettség nélkül is lehet munkát kapni, és azért sokkal többet fizetnek, ahol világnyelveken beszélnek, ahol sokaknak rokonai, földijei vannak, ahol sokkal nagyobb az a kulturális, felekezeti, nyelvi kisebbség, melyben otthon érezhetik magukat?

A többséghez hasonlóan gondolkodó magyar polgár tehát igen egyszerűen fölismerhetné a saját szempontjait, életcéljait a migránsokéiban, könnyen megérthetné őket, azonosulhatna velük, és nem is kellene tőlük tartania, hisz nem akarnak a hazájuktól a világon semmit, csak minél gyorsabban a hátuk mögött tudni. Az empátia veszélye tehát reális. Nyilván ezért kell azt olyan erőteljes hazugság- és gyűlöletkampányokkal elhárítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.