galéria megtekintése

Egyre vadabb

4 komment


Miklós Gábor

Günther Oettinger, az EU digitális társadalomért felelős biztosa azt nyilatkozta a Frankurter Allgemeine Zeitungnak, hogy Lengyelország elveszítheti szavazati jogát az Európai Tanácsban, amennyiben marad a most életbe léptetett médiatörvény. Ez ugyanis már az EU alapértékeit érinti. A német sajtó szerint az Európai Bizottság nem fogja annyiban hagyni a dolgot, de óvatosabban lép fel. A bizottság elnöke egyelőre Oettingerre és Frans Timmermansra hagyja a kritikus megszólalásokat, miközben meglebegtették a lengyel ügy megvitatását. A közmédia kormányszócsővé alakítása ugyanis csak az egyik – de alapvető – eleme a tekintélyuralmi rendszer kialakításának.

A dolog az EU régi fele szempontjából nem csupán elvi kérdés. Az Orbán-modell ugyanis bemutatta, hogy a demokratikus intézmények tartalmi kiürítése, az ellensúlyok, mint például a független sajtó leépítése, a titkosszolgálat, az ügyészség kormány-, azaz pártintézménnyé alakítása komoly nemzetközi üzleti érdekeket is veszélyeztet. Az Orbán-modell azt jelzi előre, hogy egy ilyen rendszer a közös alapok felélésével és kiszipolyozásával csak az EU-n belül képes fenntartani magát.

Már csak Lengyelország méretei miatt is komolyabban fogja venni az EU Jaroslaw Kaczynski pártállami kísérletét, mint az orbáni illiberális utat. Mondják sokan, hogy Brüsszel nem utolsósorban azért lett sík ideg a lengyel fordulattól, mert Nyugat-Euró­pában is léteznek ilyen tendenciák. Ez félreértés. A szélsőjobboldal hangosabb és számosabb lett, de a francia Nemzeti Front nem tört át. Spanyolországban csak demokratikus pártok jutottak a törvényhozásba, Németországban sem sikerült megbuktatni a Merkel-vonalat.

 

Az EU vezetői nem akarják viszont, hogy az autoriter politikusok a bírálatokat a nemzetük elleni támadásként, külső beavatkozásnak állítsák be, ahogy ezt Orbán teszi sikeresen. Talán megértik Brüsszelben, hogy szinte valamennyi új tagállamban erősek a történelmi görcsök, mindenütt van kisebbségellenesség, s szinte sehol nincs a társadalmaknak erős demokratikus emlékezete. Ilyen közegben könnyen elhiszik az emberek, hogy a demokratikus intézmények csak akadékoskodnak és nehezítik személyes gond­jaik megoldását. Az emberi jogok védelme is csak a bűnözőknek, kisebbségnek és idegeneknek kedvez.

A jogvédők pedig idegen ügynökök. A világ összeesküszik a lengyelek, magyarok stb. ellen. És akkor már ott vagyunk, hogy nem is volt olyan rossz az államszo­cia­lizmus, csak a káderekben meg az ideológiában volt hiba. A mai lengyel állampárt a hajdani szocialista mázt cseréli ki nacio­nálkatolikusra. A parlamenti fő erőnek, a PiS-nek biztos politikai többsége van, de a társadalomban, a médiában erős az ellenzék. A válasz: törvényt készítettek arról, hogy a hatóságok ellenőrizhessék a valamilyen okból gyanús személyek internetes forgalmát. Nem tudják, milyen hangyabolyba nyúltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.