galéria megtekintése

Egyik kezével ad

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 24. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Románia ellentmondásos EP-választási kampányon van túl, amelyben a felfokozott közhangulat és az érdektelenség egyszerre van jelen. A jelenség mögött az áll, hogy a kampányt kisajátította Traian Basescu elnök és Victor Ponta miniszterelnök mindennapos vitája.

Miközben más jóformán nem jutott felülethez, kettejük szájkaratéjának színvonala olyannyira alacsony, hogy jóérzésű ember elfordítja a fejét. A kampánystratégák alighanem kisakkozták, hogy a pártjaik akkor járnak a legjobban, ha jószerével csak a „mudzsahedek” voksolnak.

Ha volt ilyen számítás, maximálisan bejött. Felháborodott értelmiségiek és civil aktivisták mozgalmat szerveztek, amely a választás bojkottálására szólított fel. A politika gyökeres reformját, több demokráciát, a posztszovjet térségre jellemző pártalapítási és jelöltállítási feltételek könnyítését követelik – mindhiába.

 

A pártok „szent harcosait” nem fogják eltántorítani a szavazástól, ellenben potenciálisan mindazokat, akik a valós kínálat alapján választanának. Így a „képviselet nélküliek” tulajdonképpen a fő sodorba tartozó pártok multiplikátoraiként működnek: biztosítják, hogy tényleg csak a „kemény mag” szavazzon.

A legutóbbi felmérések 25-26 százalék körüli részvételt jósolnak, ami elvileg a magyar érdekképviseletnek kedvez. Minél nagyobb a magyarok aránya a ténylegesen szavazók körében, annál több mandátumot érnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre leadott voksok.

Ez az egyetlen magyar szervezet, amely Romániában jelölteket indít. A Magyar Polgári Párt az RMDSZ-listát támogatja, az Erdélyi Magyar Néppárt pedig elállt a jelöltállítástól. Szellemi atyjának, Tőkés Lászlónak a Fidesz biztosított befutó (harmadik) helyet azzal a felkiáltással, hogy ha az RMDSZ elbukja az ötszázalékos bejutási küszöböt, akkor is legyen erdélyi képviselő az EP-ben.

Ezen az első látásra ártatlan kifogáson el is bukhat az RMDSZ mandátumszerzése, ugyanis az erdélyi magyar szavazó a szokásosnál pragmatikusabb. Markó Béla exelnök mondta erről egy korábbi Népszabadság-interjúban: az RMDSZ-re sokkal többen szavaznak, mint amennyien érzelmileg kötődnek hozzá, mert úgy érzik, szükségük van rá, hogy a problémáikat megoldja. Van még valami. Tőkés László ugyan magyarországi listán indul, de Erdélyben kampányol – az RMDSZ ellen.

A volt református püspök az általa elnökölt Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács „autonómiakaravánjának” élén hirdeti, hogy az RMDSZ opportunista, „álautonomista” politikát folytat, ezért „egyesíteni kell a nemzeti oldalt”. Beszédeinek visszatérő eleme a Jobbik kirekesztő diskurzusát idéző „magyarul beszélő román politikusok” definíció, amellyel az RMDSZ vezetőit aposztrofálja. Az utolsó előtti pillanatban Orbán Viktor felhívással fordult az erdélyiekhez, hogy vegyenek részt a vasárnapi EP-választáson. Kérdés, hogy a gesztus képes-e pótolni azt, amit a Fidesz-lista harmadik helyezettje nap mint nap elvesz az erdélyi EP-listától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.