galéria megtekintése

Egyenlő esélyek

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 03. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

„Izgalmas” napja volt az internetnek a múlt hét csütörtökjén. Délután elszabadult két láma Arizonában, ám estére már az tartotta lázban a fél világot, hogy vajon kék-fekete vagy arany-fehér egy bizonyos ruha. „Komolyan ezért az internetért harcoltunk éveken át?”, jajdultak fel a közösségi médiában szakemberek és aktivisták. Pedig nekik valóban nagy napjuk volt csütörtökön: a szövetségi kommunikációs hivatal, az FCC úgy döntött, hogy az internet ezentúl közszolgáltatásnak minősül, így az eddiginél sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak rá.

Ez azt jelenti, hogy minden marad a régiben. A netes tartalom adatcsomagok formájában halad át a kábeleken, jelenleg olyan sorrendben, ahogyan odaér. Senkinek sincs elsőbbsége. A széles sávú internetszolgáltatás piacát letaroló amerikai kábelszolgáltatók azonban pénzt láttak abban, hogy egyes tartalmaknak előnyt biztosítsanak. Az amerikai fiatalok nagy része már a neten keresztül néz tévésorozatokat. A kábeltársaságok pedig a pluszpénzért biztosították volna a filmeket szolgáltató cégeknek, hogy extra gyorsan érjenek el a filmek a nézőkhöz. Úgy érvelnek: a netes filmnézés túl nagy sávszélességet igényel, ezért a tartalomszolgáltatók is szálljanak be a hálózat fejlesztéseinek költségeibe.

Aki pedig nem fizet, megnézheti magát. A Comcast nevű kábelszolgáltató és a Netflix videomegosztó már túl van egy ilyen tárgyaláson. A Netflix nem akart fizetni, ám végül kötélnek állt –talán azért, mert a tárgyalások utolsó napjaiban a Comcast előfizetőinél bizonyítottan lassabb volt a Netflix, mint bármikor?

 

Az új szabályok szerint tilos bármilyen legális tartalmat lassítani vagy pénzért előnyt biztosítani. Nem tud ugyanis felnőni egy új Google, Facebook vagy YouTube, ha már megalapításakor fizetnie kell azért, hogy elérje a fogyasztókat. Ők pedig kegyetlenek: ha valami lassan töltődik, elkapcsolnak. Nem nehéz elképzelni, a gyakorlat elterjedése milyen hatással lenne más tartalmakra és kevésbé demokratikus rezsimekre: mi lenne, ha a kevésbé szimpatikus tévé vagy újság weblapját nehezebb lenne elérni, mint a barátit?

A döntés ellenzői szerint a szigorú szabályozás megöli a versenyt, ám a támogatók szerint épp ez biztosítja az egyenlő esélyeket. A kábelszolgáltatók felosztották egymás között a piacot, az amerikaiak háromnegyede csak egyetlen szolgáltatótól tud gyors internetet rendelni, így az drágább és lassabb, mint Európában. Sok város már összedobná a pénzt és kiépítene egy saját hálózatot, de a kábelcégek addig lobbiztak, amíg ezt a legtöbb helyen megtiltották a „piac védelmében”. Az FCC döntése ennek is véget vet.

Az elmúlt években sokan úgy gondolták, lehetetlen legyőzni a hatalmas lobbierejű kábelszolgáltatókat, még úgy is, hogy a Szilícium-völgy és Barack Obama a net semlegessége mellett volt. Ám a neki küldött négymillió üzenet és az aktivisták sokéves munkája után az FCC úgy döntött: az internet túl fontos ahhoz, hogy a kábelszolgáltatók írják a szabályokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.