galéria megtekintése

Egy rossz favicc

A Városligeti Ingatlanfejlesztő Zrt. a napokban a lakosság segítségét kérte, hogy a városligeti fakataszterből hiányzó fákat megtalálják és pótolhassák a hiányosságokat.

A megszólított lakosság azonban hiába fáradna, hiszen a fakataszter nem érvényes. Nem is javítható, csak úgy, ha újat készítenek helyette, és annak elkészültéig mindenféle tereprendezési munkálatot felfüggesztenek. Nézzük, hogy miért érvénytelen a fakataszter?

1. Figyelmen kívül hagyja a jelenleg hatályos jogszabályokat. Mindenekelőtt a Városliget-­törvényt (2013. évi CCXLII. tv. a Városliget megújításáról és fejlesztéséről), amely a Városliget területét az Ajtósi Dürer sor és az állatkert mögötti MÁV-terület között, valamint a Dózsa György út és a Hermina út között határozza meg. Erre a területre kell tehát fakatasztert készíteni, beleértve az állatkert, a Fővárosi Nagycirkusz és az egykori Vidám Park, valamint az M3-as lehajtónál lévő parkoló területét is. Ha csökkentett területet mérnek fel, nem teszik lehetővé a beépítés utáni tényleges fapótlást.

 

Ha pedig még ezt a területet is tovább csökkentik a Dózsa György úton és a Hermina úton látható két fasorral, további 200 fa pótlásától mentesítik a beépítőket.

2. A Fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet negligálá­sa szintén elfogadhatatlan. Az invazív fajok feltüntetése és értékelése következetlen (ostorfa, zöld juhar, akác, bálványfa). A cserjék ezreiről említést sem tesznek.

3. Több száz facsemete, jó néhány termetes fa és egész facsoportok hiányoznak a felmérésből. A 6358 db „fa" közül legalább 100 üres fahely, tuskó vagy kivágott fa.

4. Növényhatározási, állapot-értékelési hibák is vannak a kataszterben. Nincsenek a ligetben júdásfák, mert azok alásfák, a sok fekete dió valójában amerikai vasfa, a mocsárciprusok nem kínai mamutfenyők stb. A fák besorolása „dendrológiailag értékes" jelző alá önkényes, ugyanúgy, mint a „történelmi fa" jelölés, ami csak a platánokra vonatkozik, az azonos korú mocsárciprusokra nem. A fák egészségi állapotát tendenciózusan alulértékelik. Nem igaz, hogy a hat és fél ezer fa közül csak 200-at nem kellene gallyazni, szinte mind koronaalakításra szorul. A fagyöngy­fertőzöttség feltüntetése véletlenszerű.

5. A fasorok tekintetében, úgy tűnik, komoly gondok vannak a magyar nyelv ismeretével. Fasor = egy sorban álló fák összessége. Ugyanúgy, ahogyan „fasor" a kataszter szerint az öt fából álló Gundel Károly út fasora, fasor a Paál László út, a Rondó három fasora, akkor is, ha kissé meggörbült, de fasor a Városligeti körút hársfa- és platánsora is... ha összeszámolják, ha nem. Ha mindezeket figyelembe véve készítenek egy fakatasztert, nem lesz hiábavaló a lakosság segítsége. Hívjanak! Jövök.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.