galéria megtekintése

Egy nagyon szép délután

Az az igazság, mondja a lányom, hogy ő már csak a csattanásra lett figyelmes, Magnus látta az esetet. Az Audi átlépte a záróvonalat, majd mikor a kanyarnál észrevette, hogy szemből jön egy kocsi, hirtelen bevágott a busz elé, amelyet már hiába fékezett a sofőr, nem lehetett elkerülni az ütközést. Ez így volt, teszi hozzá a lányom, nekem se tud mást mondani, mint akkor a rendőröknek, ám az a helyzet, hogy ő a négy gyerekkel volt elfoglalva a buszon, Magnus nézett ki végig az ablakon.

Igen ám, de Magnust nem hallgatták ki a rendőrök. Ennek az az oka, hogy anyanyelvén, a svéden kívül csak angolul beszél, azt meg nem értették a magyar rendőrök, így a lányomat kérdezték ki, mit látott, hogyan látta. Vajon, vetek közbe itt egy kérdést, akkor is a lányomat hallgatják-e ki, ha egyáltalán semmit se látott az ütközésből? Nem tudjuk a választ, ámbár minden előfordulhat, hiszen a lányom ugyan negyedszázada Svédországban él, svéd az útlevele is, ám akcentus nélkül beszéli a magyart, erre mindig nagyon ügyelt, idegen szavakat se sző a mondandójába, mondhatni tehát, hogy minőségi tanú, érti minden rendőr, hogy mit mond a balesetről, ha nem is annyit és olyan részletesen, mint amennyit Magnus mondana neki, ha a rendőr beszélne angolul vagy svédül. Netán Magnus magyarul.

Ami újabb kérdést vet fel. Ha Magnus látta a karambolt, s csak angolul (svédül) beszél, miért nem hívták oda a lányomat tolmácskodni? Jó, a lányom nem hivatalos tolmács, nincs ilyen irányú felhatalmazása, másrészt ő épp a gyerekekre figyelt, mert a sokadik felszólításra sem hagyták abba a rendetlenkedést. Magnussal és a lányommal négy kiskorú gyerek utazott a buszon, ebből ketten Magnus fiai, az ikrek pedig a lányaimé. Nálam jártak a szanatóriumban látogatóban, a parkban mutatta be lányom az új párját a gyerekeivel, elment az idő, nekik pedig programjuk volt a városban. Szerencsére a busz idejében érkezett, tömve se volt, és a légkondi is működött, ám akkor jött a csattanás.

 

Mi történik ilyenkor? Magnus meséli később, hogy meglepődött, mennyire nem okozott riadalmat a karambol. A sofőr kinyitotta az ajtót, az utasok leszálltak, s rutinszerűen elindultak gyalog a következő megálló felé, leszegett fejjel, rá se nézve a behorpadt Audira, buszra, már messziről lerítt róluk, hogy nem láttak, nem hallottak semmit, teljességgel alkalmatlanok tanúzásra.

Ezt kellett volna nekünk is tennünk, mondja a lányom, elvégre személyi sérülés nem történt, csak a két sofőr vitázott, hogy ki a hibás. Ám Magnus ragaszkodott a tanúskodáshoz, mondván, ez kötelessége az embernek, s nehogy már igaztalanul a buszsofőrt hurcolják meg. Közben a gyerekek se nyafogtak, épp ellenkezőleg, élvezték, hogy elfoglalhatták a kiürült buszt, fel-alá szaladgáltak benne, ami a sofőrnek se volt ellenére, örült, hogy tanúja akad, aki majd kimenti őt.

Némi gond legfeljebb abból adódott, hogy a rendőrök elvették a lányom útlevelét, s eltűntek vele, és amíg meg nem érkezett valami műszaki csapat, nem is kapta vissza. Ám aztán kedvesen a kezébe nyomták, s jelezték, hogy ha úgy adódik, majd értesítőt küldenek svédországi lakcímére, hol, s mikor kell megjelennie; a nap is lebukott már a hegy mögött, mire a lányomék elindulhattak a legközelebbi megálló felé.

Akkor tehát ez egy szép nap volt, mondom összegzésképpen a lányomnak, aki egyetértően bólint. Ráadásul képzeljem el, hogy Ture, a legkisebb svéd gyerek, aki már délután a tiszteletbeli nagyapjává fogadott, azt kérdezte a buszkaland után, hogy ugye legközelebb is jövünk a papához?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.