galéria megtekintése

Egy jó hely

1 komment


Poór Csaba

Jó lenne tudni, milyen lesz Hongkong harminc-egynéhány év múlva. Azután, hogy 2047-ben lejár a határidő, ameddig a terület angol fennhatóságának 1997-es megszűntét követően Peking vállalta: biztosan fenntartja az egy ország – két rendszer gyakorlatát.

Ahhoz nem fér kétség, hogy az a Hongkong szupermodern lesz. Az igazi kérdés az, hogy változik-e a politikai, a társadalmi és a gazdasági légkör. Hongkong kínaizálódik vagy Kína honkongizálódik? Vagy marad minden így, azaz az együtt is meg külön is élő anyaország és különleges igazgatású területe kölcsönösen hasznot húz a másik jelenlétéből?
Hongkongban ma a britektől örökölt világos és kiszámítható jogrend van érvényben, működik a jogállam, és a hivatalnokok, üzletemberek ezt nem is győzik hangoztatni. „Ha van rá okod, de nincs pénzed beperelni a kormányt, az állam anyagi segítséget ad hozzá" – magyarázta például a külföldi újságírónak egy tisztviselő. Egy másik pedig így jellemezte a hongkongi mentalitást: „hamar utolér bennünket a világ, ezért tovább kell fejlődnünk".

Hongkong olyan hely, hogy amikor a hivatalnokok hangoztatják, hogy nincs kormányzati korrupció, hajlamos vagy azt el is hinni. Tényleg nem érzékelhető a léte. A tőke pedig hosszú távon jó barométer. Márpedig 2014-ben a világon a második legtöbb közvetlen külföldi tőkebefektetés érkezett ide, még ha nagy része feltehetőleg a szárazföldi Kína felé folytatta is az útját. A városnál több, államnál kevesebb régió gazdaságát immár a sokadik egymást követő évben a legszabadabbnak minősítette a Földön a Heritage ­Foundation amerikai konzervatív agytröszt indexe.

 

Hongkong olyan hely, ahol magyar szem számára meglepően sok nő és fiatal (gyakran fiatal nő) van vezető beosztásban. Ahol az üzleti negyed sűrűn egymás mellé épített, olykor az alacsonyan vonuló felhőket tényleg karcoló toronyházait összekötő, a zebrákat is helyettesítő függőfolyosókon a legnagyobb trópusi esőben is kilométereket tudsz gyalogolni anélkül, hogy víz érne. Ha pedig mégis megázol, a közintézmények, üzletek bejáratánál elektromos szárítóba teheted az ernyődet, vagy legalább egy állványra kilógatott, méretre szabott zacskók közül húzhatsz rá egyet, hogy ne csöpögtesd össze a csillogó kőpadlót. Néhány száz méterrel arrébb pedig ott van egy másik, már nem olyan tökéletes, nem olyan tiszta, de az utcai kifőzdéktől illatos és kavargó Ázsia.

Hongkong olyan hely, ahol kevés a hely: két budapestnyi területen több mint hétmillióan élnek, ám a rendelkezésre álló 1100 négyzetkilométer 40 százalékát így is erdőknek, parkoknak hagyják meg. És Hongkong olyan hely, ahol az utcai csatornalefolyókat rendszeresen fertőtlenítik, ahol az évente megrendezett derbire légi úton érkező versenylovaknak a reptéri tartózkodás idejére a teherterminál közelében minden alkalommal külön telepet alakítanak ki – futtatóval, orvossal és százfős stábbal.

Hongkong jó hely.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.