galéria megtekintése

Egy hét káosz Európában

5 komment


Horváth Gábor

Németország érdeke és felelőssége az unió egybentartása, amelyhez reformok és partnerek kellenek. Amire nincs szükség, az a hisztéria.

Fókuszt kell találni, de nem könnyű: Az egy héttel ezelőtti brit népszavazás eredménye felforgatta Európát és Nagy-Britanniát is. Hol vannak a régi szép idők, amikor Görögország kiválása volt az Európai Unióra leselkedő legnagyobb veszély?!

A dolgok jelen állása szerint immár senki sem lehet biztos semmiben: David Cameron lemondott és lehet, hogy magával rántja az ellenzék vezérét, valamint az egész brit pártstruktúrát. A skót függetlenedési szándék miatt széteshet az Egyesült Királyság, referendum-dömping béníthatja meg Európát, pont akkor, amikor nyilvánvalóan szükségesek a reformok, szélsőjobboldali és ultranacionalista politikusok örömtáncot járnak, a cégek aggódva nézik a térképet, hol lennének biztonságban.

A Newsweek felidézi a német külügyminisztérium a referendum utáni első Twitter-üzenetét: „Elmentünk egy ír kocsmába berúgni. És holnaptól megint egy jobb Európáért fogunk dolgozni. Megígérjük!" Ez a hisztériától mentes mentalitás köszönt vissza a keddi, szerdai brüsszeli EU-csúcson is, ahol Angela Merkel kancellár és a német diplomácia kitartóan próbált rendet vinni a kuszaságba.

 

Nem véletlenül, hiszen az elmúlt évtizedekben a status quo Németországnak kedvezett. Berlin tehát igyekszik nyugalmat árasztani és koalíciós partnereket keres az európai projekt továbbviteléhez. Egyelőre nincsenek napirenden nagy reformok, nem hívnak össze új uniót teremtő konventet, a már elhatározott döntések végrehajtásának gyorsítása a cél. Meg az, hogy a tagállamok együtt mozduljanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.