galéria megtekintése

Egy hajléktalan 2016 telén

1 komment

Horváth László

Szállásadómmal összevesztünk valami apróságon. Amikor aláírta a lakcímbejelentőmet, megegyeztünk: ha bármi gond van, feltétel nélkül távozom. Ez most, januárban bekövetkezett. Elmentem a helyi önkormányzat okmányirodájába kijelentkezni. Nem engedték. Közölték, igazolás kell a családsegítő szolgálattól. Ott egy tündéri hölgy fogadott, de amikor az igazolás felől kérdeztem, elbizonytalanodott. Jött a főnök és felvilágosított, hogy igazolást itt nem kaphatok, menjek a Magyar Vöröskereszthez vagy a Máltai Szeretetszolgálathoz. Különféle otthonok lehetőségeivel is táplálta az önbizalmamat.

Figyelmeztetett: a cuccomra vigyázzak nagyon, mert a szegény a szegénytől lop. Többször is megkérdezte, hogy tényleg hajléktalan vagyok-e közgazdászdiplomával. Még szerencse, hogy nyugdíjas – mondta –, mert ha nincs lakcím, akkor nincs egészségügyi ellátás sem. Az orvosnál számítógépen megjelenik egy villogó piros jel: vigyázz, ennek a betegnek nincs lakása! Ígértek pokrócot, kaptam két májkrémet meg egy szelet csokit. Javasolta a főnök, hogy valamelyik barátnőmet környékezzem meg, lehet, hogy beenged éjszakára, mert kint lenni éjjel elég veszélyes. Meg lehet fagyni.

Január első tíz napjában 35-en fagytak meg Magyarországon. A hajléktalanok száma 11 000 körül jár. Budapesten 4730, vidéken 6200 hajléktalant regisztráltak. A fővárosban 3500, vidéken 3700 embernek jut éjszakai meleg szállás. 2800 ember kint alszik a mínuszokban.

 

Hétfőn elindultam a megadott címekre tréningben, lyukas cipőben. A Máltai Szeretetszolgálatnál lelkesen fogadtak. Igazolást ők sem tudnak adni, csak ha beköltözöm az éjszakai szállásra, ami jövedelemtől függően térítéses. Ott farkastörvények uralkodnak, mindenemre vigyáznom kell, mert ellopják. Nem voltam lelkes. Az éjszakai szálláson délután 6-tól reggel 8-ig lehet tartózkodni, utána át kell menni a nappali melegedőbe, ahol nézhetem estig a tévét, és ingyen meleg ebédet is adnak. Néha minden fellelhető helyen alszanak emberek, a nappali szálláson is.

A NAV-nál elintéztem az éves adóbevallásomat. Gyorsan bejutottam és ablakhoz is kerültem. Az ügyintéző profi módon dolgozott, fél óra alatt mindennel készen voltunk.

Útközben akkorát estem, mint egy télikabát, ahogy szokták mondani. Jeges volt az út, a cipőm meg lestrapált, befolyt rajta a víz. A zoknim teljesen elázott, kénytelen voltam a közelben egy új cipőt vásárolni. Szembetalálkoztam egy óriásplakáttal: NEKÜNK A MAGYAR EMBEREK BIZTONSÁGA AZ ELSŐ – FIDESZ. Értem. De nem kéne a biztonságunk végett az utakat is tisztítani?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.