galéria megtekintése

Egy hajdani emigráns töprengései

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 05. számában
jelent meg.

Népszabadság

A Hétvége mellékletben közölt „Menni vagy nem menni” című írás el kell gondolkodtasson mindenkit, felelős politikusokat éppúgy, mint egyszerű honpolgárokat, akikben csak szikrányi érdeklődés is él sorsunk, jövőnk iránt. Jó fél évszázad után egy új exodusnak vagyunk tanúi napjainkban: a kilátástalanság, a reménytelenség országából néhány év alatt már százezrek vágtak neki a nagyvilágnak –zömmel vállalkozó szellemű fiatalok –, hogy máshol keressék boldogulásukat, csökkentve amúgy is fogyatkozó népünk számát. S míg a hivatalos Magyarország mondvacsinált sikerekkel kérkedik, az aggodalom a miénk.

Aligha van ma család hazánkban, amelynek ne lennének olyan ifjabb korosztályhoz tartozó tagjai, akiket ne foglalkoztatna ez a hamleti kérdés. És a dolgok alakulását figyelembe véve könnyű megjósolni, hogy egyre többen fognak dönteni a távozás mellett. Mivel a jövőjükről van szó, nincs jogunk visszatartani őket. Indokaikat meg kell értenünk és tudomásul kell vennünk. A döntés bizonyára nem könnyű számukra, nagy elhatározás kell hozzá és elszántság. Mint kellett annak idején nekünk is, az ötvenhatos nemzedéknek, amikor sok évtizeddel korábban hasonló dilemma előtt álltunk. A disszidálás akkor még végleges szakítást jelentett a múlttal: a politikai emigránsnak számolnia kellett azzal, hogy többé talán sohasem térhet haza.

Aki akkor rászánta magát erre a lépésre, a lábával szavazott, és azt demonstrálta ország-világ előtt, hogy az adott rendszerben nem lehet, nem kíván élni. A vérbe fojtott forradalom megrázkódtatása után sokan érezték úgy, hogy végleg leereszkedett a vasfüggöny, és Európából kirekesztve még reményük sincs arra, hogy emberhez méltó életet biztosíthassanak maguknak és gyermekeiknek. Más választásunk nem volt, mint az emigrálás, ami akkor kemény kötelezettségekkel és súlyos következményekkel is járt. Szerencsére ez ma már nincs így. Akik most döntenek úgy, hogy elhagyják a szülőföldet, bármikor hazatérhetnek, és nem kell megtagadniuk minden közösséget az országgal. Ma még nem. (Mert ha így fejlődnek az események, rövidesen eljuthatunk oda, hogy ez is bekövetkezik.)

 

Mi annak idején éjszakákon át tartó vívódások után jutottunk el a döntésig, hogy innen el kell menni, mert a lépés sötétbe ugrásnak tűnt, és bizonytalan volt a jövő. A mai fiatalok számára lényegesen kisebb a kockázat. De szükségük van akaraterőre és energiára ahhoz, hogy boldoguljanak és egzisztenciát teremtsenek, közben pedig tanuljanak és tapasztalatokat gyűjtsenek, amelyeket egyszer még itthon hasznosíthatnak.Mert amikor a Fidesz nevű bűnszövetkezet eltűnik a süllyesztőben, és a politikai helyzet visszatér a normális keretek közé, hazavárjuk őket, hiszen elsősorban itthon van szükség tágabb látókörű kiművelt emberfőkre.

A legnagyobb kárt az ország a második generáció elvesztésével szenvedi. Mert ha az első generációs emigránsok hazatelepülésére még van is remény, a következő korosztály túlnyomó többsége biztos veszteségként írható le. Ők már nem kivándorlók és nem is emigránsok, hanem beleszülettek egy adott helyzetbe, ami természetes közeg számukra. Iskoláikat idegen nyelven végezték, és ha – szüleik jóvoltából – megtartják is mellette az anyanyelvüket, biztosan nem fognak idős korukban hazatérő szüleikkel tartani. Hanem maradnak a megszokott környezetben, megházasodnak, családot alapítanak, és végleg elvesznek a magyarság számára. Ez ellen sajnos semmit sem tehetünk.

Az ország vezetői pedig süketek és vakok a jelenséggel szemben. Senkit nem lehet erőszakkal kényszeríteni, hogy maradjon, de azt megtehetnék, hogy vonzóvá tegyék az országot, olyanná, ahonnét nem kívánkozik el senki ember fia. Ám erre képtelenek, csak hazafias szólamokra, elcsépelt lózungokra és háromszínű magyarkodásra futja képességeikből. Lám, Orbán Viktor igyekszik elbagatellizálni a kérdést, kalandvágynak minősítve az emigrációs hullámot. Pedig elsősorban az ő felelőssége, hogy a rendszerváltás után 25 évvel egyre kevésbé válik élhetővé az ország, melynek fiatalságát csak egy kérdés foglalkoztatja: „Menni vagy nem menni”.

Stirling György

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.