galéria megtekintése

„Ég az arcom….”

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.

Csillag István
Népszabadság

Amikor Aszódi Attilát a paksi atomerőműben történt balesetet követően 2003 áprilisában miniszteri biztossá neveztem ki, a legfontosabb célom az volt, hogy a szakértelmét ossza meg a nyilvánossággal. Magyarázza el a laikus közvéleménynek – mint hozzáértő, fiatal egyetemi docens, akiről azonnal látszik, hogy nincs benne a „brancsban” –, akár óránként, hogy mi történt, miért történt, hogyan lehet a baleset következményeit megszüntetni, milyen veszélyek és kockázatok fenyegetnek. Hiába áll rendelkezésre a miniszter, az atomerőmű, az Országos Atomenergia Hivatal emberei és a helyszínen dolgozó német és francia külföldi szakértők, ha nem biztos, hogy hisznek nekik.

Az elvesztett hitelességet kell újjáépíteni. Azt is be kell mutatni, hogy semmit sem titkolunk. Nemcsak Aszódi Attila kinevezése szolgálta ezt, de a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakembereinek a meghívása is, akik folyamatosan szakszerű és részletes tájékoztatást kaptak, ami miatt nem találták szükségesnek a helyszíni látogatást (vessük ezt össze Iránnal!), mégis személyes kérésemre a közvetlen nehézségek legyőzése után Budapesten és Pakson adtak tájékoztatást arról, hogy mit láttak, látnak, mit javasolnak.

Tíz évvel a paksi baleset után, azért hozom ezt újra szóba, hogy bemutassam, Aszódi Attilának –az akkor még a szakmai körökön kívül ismeretlen fiatal szakembernek – milyen fontos szerepe volt 2003–2004-ben. Ő volt a közvéleményt, a nyilvánosságot képviselő „őrkutya” („watchdog”), aki a „checks and balances” rendszerét megerősíti, illetve jelzi, hol szorul megerősítésre. Ennek érdekében minden érintettől beszerezheti – az én utasításommal és felhatalmazásommal élve – az információkat (akár elhallgatottakat is), a nyilvánosság számára óránként, naponta, hetente tájékoztatást ad, figyeli az atomerőmű és a hatóság tevékenységét és jelentést tesz megfigyeléseiről, javaslatairól a miniszternek.

 

Aszódi Attila most előrelépett. Már nem miniszteri, hanem kormánybiztos. Akkor méltán elismert hitelességét, szakértelmét használja fel egy az ország elleni merényletre készülő kormány. A kormány, amely nem kinyitni akarja a nyilvánosság előtt a vitát, feltárni az érveket, hogy kell-e ennyi villamos energia, éppen atomenergiából kell-e azt előállítani, hogy éppen az oroszoktól kell-e megvásárolni a beruházást, és a pénzügyi feltételek kellően előnyösek-e. Semmi sem transzparens, semmi sem meggyőző. És ott van az „általam talált” és hitelességet szerzett – már nem is olyan fiatal – szakértő, Aszódi Attila: fügefalevélnek. Úgy látom, hogy szakértelmét nem a nyilvánossággal osztja meg, hiszen javaslatait, jelentéseit több évtizednyi hivatalos titkosítás védi. Nem az a feladata, hogy bemutassa: a kormány semmit sem titkol. Éppen ellenkezőleg, őt használja fel a kormány, hogy félrevezesse a közvéleményt.

„Ég az arcom” – plagizálom valahai évfolyamtársam és minisztertársam, Bárándy Péter emlékezetes szavait. Csak nehogy oda jussak, mint az a – nem új-, hanem igazi – fasiszta politikus, író, a MIÉP valahai elnöke, aki azt tartotta, hogy „a szakértelem kommunista trükk”.

A szerző közgazdász, 2002-től 2004-ig gazdasági miniszter

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.