galéria megtekintése

Édes forradalom

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 14. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Végre megszületett az idei döntés. Magyarország tortája, melyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be a fővárosban, valamint az ország közel 150 cukrászdájában, egy székesfehérvári cukrászmester remeke lett. Az édességköltemény neve: Somlói revolúció. Ahogy a hírek tudósítanak, a torta valóban forradalmi, mégpedig azért, mert – miként a zsűri egyik ismert tagja megfogalmazta – „...bár alapvetően a somlói galuska ízével dolgozik, se kívül, se belül nem emlékeztet a magyar édességre.” Ettől mondjuk, nem feltétlenül kellene, hogy az ország tortája legyen, mert imígyen meghatározható édesség a hazai éttermek java részében bőséggel található.

Hanem a neve! A revolúció!

A torta bizonyára nagyon finom, de, mivel ez a magyarországi korszellemnek megfelelő elnevezés szinte garantálja a győzelmet, ez az édesség alighanem akkor is nyert volna, ha történetesen mustáros szappannal töltötték volna meg, vagy egy csapott evőkanálnyi langyos, orosz gépzsírral. Mifelénk a forradalmi gondolat manapság mindent megelőz, ennél talán csak a futball gondolata előrébb való, amiből következően az idei ország tortáját nevezhették volna például Somlói stadionnak, Somlói B-középnek vagy Somlói kapufának is.

 

És miközben mi most az édes forradalmon élcelődünk, magunkban sajnáljuk a székesfehérvári cukrászt, aki szívét-lelkét és még a somlói galuskára emlékeztető hozzávalókat is bőségesen beletette a finomságba, és akinek bizonyára meg sem fordult a fejében, hogy egy divatos névvel igyekezzen élre törni a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének idei versenyében. A gondolat csak jött valahogy; talán túl sokszor hallotta mostanában...

Azt azért megjegyeznénk: így jár az az ország, amelyben a politikusok átírják, megcsúfolják, értelmétől megfosztják és kiüresítik a nyelvet, ahol a forradalom már nem azt jelenti, amit régen jelentett, miképpen a siker, a győzelem, a jogszerűség, a munka, az ellenfél, az együttműködés, a futball, a csapatszellem, a szabadság és még hosszasan sorolhatnánk, mi minden mond már mást, mint évtizedekkel ezelőtt. Politikusaink, valamint a hazai közéletben munkálkodó más emberi erőforrások sokat tettek ezért. A szavakat előbb erősen maró gondolatokkal kilúgozták, aztán összemaszatolták új, torz, ilyen-olyan célok érdekében módosított jelentéstartalmakkal. Mi meg itt állunk tanácstalanul, és szinte már nem is tudjuk egy-egy mondatról, hogy mit gondoljunk felőle. Szavakat hallunk, de mondatokká nem állnak össze. És nem tudjuk, szabad-e mosolyogni.

Szóval, nem hiányzott egy újabb forradalom, de, ha már itt van, fogyasszuk egészséggel. És akkor édes lesz az anyanyelvünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.