galéria megtekintése

Ecetes víz

3 komment


Dési András

A férfi zsebre dugott kézzel, szétvetett lábbal dől neki az ajtónak, árnyéka fenyegetően magasodik. Tőle pár méterre egy nagyon fiatal lány látható, alkatából ítélve akár gyerek is lehet. Edgar Degas az 1860-as évek végén festette a Szobabelső (Intérieur), illetve Le Viol (Nemi erőszak) néven ismert képét. Amelyet állítólag Émile Zola egyik regénye ihletett. A művészettörténészek szerint a realizmus felé induló francia mester egyik legintenzívebb, egyben legsötétebb alkotásáról van szó.

A Degas-képen a hangsúly, s egyben a szobai lámpából áradó gyér fény az áldozaton van. A törékenységén, a magábaroskadtságán. Ahogy megfélemlítve, megalázva nem mer szembenézni magabiztos agresszorával. E megdöbbentő erejű festményt választotta illusztrációként egy magyar honlap, amely a szexuális erőszakot, abúzust gyerekfejjel elszenvedett áldozatoknak kínál lehetőséget arra, hogy kibeszélhessék, kiírhassák a traumájukat. S annyi év (el)hallgatás után valahogy megbirkózzanak a magukkal, magukban cipelt rémisztő teherrel.

Magyarországon a legóvatosabb becslések szerint minden tizedik gyerek érintett. Azaz áldozat. Róluk sokkal kevesebbet tud a társadalom, amely a korábbiakhoz képest jóval éberebb az elkövetőkkel szemben. Az áldozat és környezete többnyire azt gondolja, jobb a csend. A titkolózás. Mert úgy gondolják, célravezetőbb bizonyos dolgokat nem bolygatni. Főleg ha az elkövető családtag.

 

Takáts Zsuzsanna két héttel ugyan elmúlt 18 éves, amikor 1961 nyarán megtörtént vele az a rettenet. Takáts Zsuzsanna sem beszélt róla több mint fél évszázadon át. Néhányan tudtak a környezetében a Sportuszodáról, arról, hogyan csalták lépre, majd erőszakolták meg a frissen érettségizett lányt hárman, válogatott úszók. S Takáts Zsuzsanna sem állt volna annyi idő után ország-világ elé, ha nem kezdték volna el őt, az állítólag már elhunyt áldozatot szapulni és mocskolni. Maga mondta később: hallgatásával a fiát akarta megkímélni a traumától.

Mert Takáts Zsuzsanna szerencsére él. S mindannyiunkat szembesített azzal, milyen lehetett évtizedeken át elhallgatni, elfojtani, mélyre temetni az elszenvedett szörnyűséges nemi erőszakot. A fölényes, lekezelő „gesztust", hogy az ecetes víz majd mindent felold.

Az ecetes víz azonban nem tökéletes oldószer. Lehet, hogy valamit eltávolít a mocsokból. A lelki sebeket azonban az ecet nem gyógyítja, nem adja vissza az áldozat méltóságát. Mégis sűrűn alkalmazzák, alkalmazzuk az ecetes vizet. A felületet némileg megtisztítja, az, hogy belül mi rongálódott, mi ment tönkre, annyira nem érdekes. Meg jobb is ott lent, a titkok mélységében tartani.

Takáts Zsuzsanna arcot adott az áldozatoknak. S bár valószínűleg nem ezért ült kamera elé, de fellázadt az áldozatokkal szemben sokszor közönyös világ ellen is. S remélhetőleg erőt, ösztönzést adott másoknak, hogy törjenek ki a hallgatásból. Próbáljanak beszélni róla. Mert elég volt a tagadásból. És az ecetes vízből is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.