galéria megtekintése

Ebek ötvenhatján

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 22. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Lázadó ország – elnyomó kisebbség. Ebben a sémában a legegyszerűbb és legnépszerűbb emlékezni a forradalomra. Az egyszerű sémák többnyire hamisak. Ez is az. A forradalom politikai és véleményformáló elitjét jelentős részben azok alkották, akik korábban az elnyomó kisebbséghez tartoztak, és annak részeként súlyos és indokolt lelkiismeret-furdalásra adtak okot maguknak. ’56 kapcsán mindig azokra gondolunk, akik nem estek ki a forradalmiságból. Belehaltak, emigráltak vagy ellenzékben maradtak. A többség azonban kioltotta, vagy jó mélyre eltemette magában ’56-ot. Az írók, újságírók, művészek és önmagukkal meghasonlott politikusok nagy, forradalmas tömegéből picike ellenzék maradt. Sokszor annyian voltak, akik a szabadság igényétől megtisztított nemzeti közmegegyezés kádári ideáját táplálták. A bűnbánatra ellen bűnbánat tetéződött. Az eltépett tagkönyvek összeragadtak.

Fotó: id. Berkó Pál

Nem az ország népe harcolt ’56 őszén, hanem tízezrek. A fegyveres csoportok a harcmentes napokban duzzadtak föl, s a végzetes szovjet invázióval csak kevesen vették fel a harcot. Igazuk volt, nem kell reménytelen harcban fiatalon meghalni. Az aktív kisebbséget a végleges leveretésig a többség egyetértése, együttérzése, szolidaritása vette körül. Kevesen harcoltak, sokan drukkoltak és sztrájkoltak. Aki a lázadó, a háta mögött álló országból ment be a börtönbe, vele szemben álló, a lázadókkal szemben ellenséges országba lépett ki a börtönből. Ezt Eörsi István nagyon szépen írta meg.

 

A többség engedett a kényszernek, az erőszaknak és félt a megfélemlítőitől. Rendkívüli helyzetektől és sajátos kisebbségektől eltekintve ez szokott történni. Ez a természetes. „Nem muszáj hősnek lenni, ha nem lehet.” Nálunk azonban ennél kicsit több történt. Akit sikerrel félemlítettek meg, sokkal inkább érzett közösséget azokkal, akik megfélemlítették, mint azokkal, akik nem féltek vele. Lengyelország tisztelettel és együttérzéssel nézett a forradalmas Magyarországra. Magyarország haraggal és megvetéssel nézett vissza negyedszázaddal később a forradalmas Lengyelországra.

’56-ban összevegyült a kutyák és a farkasok dala. Az ország népe fázott is, éhes is volt, az oldalát is átlőtték, viszont szabad sem volt. Ebben a helyzetben együtt dalolnak a rab farkasokkal az éhes kutyák. Amikor azonban a rendes kutyaéletre mód mutatkozik, elválik az eb az ordastól. Persze mindkét dal hamis. Hosszabb távon fenntarthatatlan, de mindenképp élvezhetetlen a szabadság a nyomorban és a jólét a szolgaságban.

Annál könnyebb egy országot elnyomni, minél kevésbé érzi magát elnyomottnak. Ezért is lehetett viszonylag könnyedebben fenntartani Magyarországon a fenntarthatatlant. De ez a hatás nem tűnik el a rendszerrel. Az, hogy a szabadságigény fenntartásának mekkora volt az értéke, a becsülete a társadalomban egykoron, a legkevésbé sem független attól, hogy mekkora most.

A forradalom ünnepe azoké, akik benne maradtak. Akik a szabadság igényét fenntartották és fenntartják. Vajha egyszer országos ünnep lehetne!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.