galéria megtekintése

Dr. Bűnbak

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 26. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Hét évvel a vizitdíj szociális lenépszavazása után akár úgy is föltehetnénk a kérdést: ha a legfrissebben belengetett reform megvalósul, marad-e még szakorvos Magyarországon? A terv, hogy megemelik (a közmunkásbér felől nézve: irtózatosan, a sebészeten bevettnek számító hálapénzes borítékok szemszögéből: éppen csak) a fizetéseket, cserébe viszont itthoni közalkalmazotti munkavégzést és a paraszolvencia elutasítását várja el az állam, jó szándékú, ám kétségbeesett kapkodásnak tűnik.

Pénzért röghöz kötés – egy egész szakmának. Persze nem nagyon van mit tenni, mert a kormány már a Markusovszky-ösztöndíjak (ez is milyen jó „hívószó” volt akkor, az egész Magyar életrajzi lexikont beépíteni a kormányzati kommunikációba) 2011-es bevezetésekor ráállt a mozgójárdára. Ha a frissen végzett orvosokat extra fizetéssel tartotta itthon, most, hogy leteszik a szakvizsgájukat, nem nagyon léphet mást, a szakorvosi béreket is meg kell emelnie.

A baj az, hogy ennek így semmi értelme. Egyrészt, mert az átlagos egészségügyi munkavállaló számára, ha életének legfontosabb éveiről van szó, egyszerűen nem kérdés, hogy azokat közkórházban, versenyképtelen bérért gürcölve szeretné-e eltölteni, vagy már indul is külföldre, esetleg fejest ugrik a magánszférába. Másrészt, mert rendkívül igazságtalan a „ki fogja gyógyítani a nemzetet” terhéből akár egy dekát is áttenni maguknak az orvosoknak, pláne a pályakezdőknek a vállára. Ők is a helyzet áldozatai, és semmi közük ahhoz, hogy az mára ilyenné alakult.

 

Nem a mai szakorvosok bűne, hogy huszonöt év sem volt elég a szocializmusból örökölt, közpénzből magánérdekek szerint működtetett egészségügy rendbetételére. Nem ők idézték elő azt a helyzetet, hogy még ma is szinte ugyanazon az infrastruktúrán zakatol a lerobbant közellátás, ahol leginkább szerencse dolga, meggyógyul-e a beteg, és egy virágzó, profin működtetett és az azt megfizetni képeseknek kitűnő ellátást nyújtó magánegészségügy.

Az sem az ő saruk, hogy negyedszázadon át az állam nem tett semmit a rendszer kifehérítéséért, például a munkavállalóknak és a munkaadóknak is előnyös, átlátható formában igénybe vehető kiegészítő biztosítások bevezetéséért és népszerűsítéséért. Nem ők lehetetlenítették el az egészségügy megreformálására tett egyetlen, épp csak beindult kísérletet 2008-ban. Arról pedig tényleg a legkevésbé sem tehetnek, hogy ugyancsak demagógiai okokból a felsőoktatás sem ésszerű tandíjjal és – hogy csak ezt a területet nézzük: például a jövendő háziorvosnak vagy a reménybeli kórházi szakorvosnak felajánlott – ösztöndíjakkal működik, hanem a kormányfő aznapi szeszélye szerint.

Akiknek most mégis meg kell hozniuk a menni vagy maradni döntést, azok egyszerűen rosszkor vannak rossz helyen. Évek óta kínos bérfeszültségben dolgoznak, naponta megalázza őket a hálapénz körüli hercehurca. És most majd még ujjal is mutogatunk rájuk, ha megunják ezt az egészet, és bevágják maguk mögött az ajtót. Pedig nem az ő felelősségük megtalálni a megoldást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.