galéria megtekintése

Dover és Parndorf

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 03. számában
jelent meg.

Dr. Nyíri Pál
Népszabadság

Dover volt Nyugat-Európa Parndorfja. 2000 júniusában Doverben 58 holttestet találtak egy hűtőkamionban. Illegális kínai migránsok fulladtak meg, miután az embercsempészek sorsukra hagyták őket.

Ez a tragédia óriási felháborodást váltott ki. Az EU értekezletet hívott össze. Tony Blair brit kormányfő harcot hirdetett az embercsempészet ellen.

Abban az időben kollégáimmal a Kína Fujian tartományából Európába irányuló migrációt kutattam. Az 58 áldozat mindegyike Fujianből érkezett. Az e tartományból eredő migrációs folyam jelentős része illegális volt. Az áldozatok nagy részének útja Magyarországon keresztül vezetett. A Scotland Yard kijelentette: negyvenezer kínai várja Magyarországon a továbbutazást. A magyar belügyet ez a szám váratlanul érte, de nem cáfolták meg, nyilván mert nem voltak pontosabb értesüléseik. Csakhogy az a szám, amit a brit rendőrök, különböző áttételeken át, az én egyik korábbi cikkemből vettek, nem a 2000-es, hanem az 1992-es évre vonatkozott, és nem az illegális, hanem az akkor legálisan Magyarországon tartózkodó kínaiak számát próbálta megbecsülni.

 

Ez a történet azt illusztrálja, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos, sokszor légből kapott adatokra alapozott hatósági állításokat akkor is hajlamosak vagyunk elhinni, amikor azokat nem támasztja alá semmi, és amikor a hatósági kijelentésekkel szemben egyébként szkeptikusak vagyunk.

A kilencvenes években Európában a Kínából érkező illegális migrációt övezte a legerősebb félelem. Újságírók és kutatók, köztük a terület legelismertebb szakértője, Ko-lin Chin amerikai kriminológus könyveket írtak arról, hogyan fonódik össze az embercsempészet a hírhedt kínai bűnszövetkezetekkel, a triádokkal. Hároméves kutatásunk során mi ezt nem tapasztaltuk. De a migráció kétségtelenül nagy üzlet volt, hiszen egy útért akár negyvenezer dollárt is elkértek. De a folyamat jobban hasonlított a repülőgépgyártásra, mint a maffiára. Számtalan apró, szakosodott beszállító működött közre benne, és ezeknek csak kis része nyújtott valóban illegális szolgáltatást, például hamis útlevelek beszerzését, a zöldhatáron való átvezetést vagy a migránsok adósságainak erőszakos behajtását. Nagy részük a legális vízumbeszerzésben vagy a menedékkérelmek benyújtásában segédkezett. (Aki eljutott Nyugat-Európába, általában menedéket kért.) Voltak a folyamatot koordináló főnökök – a migránsok kígyófejeknek hívták őket –, de ezek nem emlékeztettek mindenható keresztapákra. Gyakran előfordult, hogy egy kígyófej csődbe ment, mert nem sikerült klienseit célba juttatnia. Voltak jó, az ügyfeleik biztonságát komolyan vevő, és rossz, gátlástalan kígyófejek. Néhány évvel később Ko-lin Chin is újabb könyvet adott ki, amelyben, korábbi álláspontját revideálva, a kínai illegális migrációt „szervezetlen bűnözésként” írta le.

Ma több a migráns, de sokkal alacsonyabbak a tarifák. Részben azért, mert a migránsok tájékozottabbak és jobban felszereltek – geolokációs alkalmazások, WhatsApp –, részben mert a távolságok kisebbek. A közösségi média meredeken csökkentette az embercsempészek iránti igényt. Igaz, ma is vannak gátlástalan (be-) szállítók, akiknek nem számít az emberélet. Minél restriktívebb, illetve átláthatatlanabb a migrációs politika, annál többet tudnak keresni. Ha a migránsok nem szállhatnak vonatra, akkor lesznek, akik megszervezik a hűtőkamionokat.

De mielőtt az EU kormányai újabb eurómilliárdokat szánnak az embercsempész-hálózatok elleni harcra – hogy eltereljék a figyelmet migrációs politikájuk hiányosságairól –, érdemes megnézni, hogy végződött a legutóbbi nekibuzdulás. Egyetlen londoni pertől eltekintve, melyben az elsőrendű vádlott egy tolmács volt, nem történtek komoly vádemelések. Az illegális migráció Kínából pár év elteltével leállt. Ahogy emelkedtek a jövedelmek, a kínaiaknak már nem érte meg otthagyni szülőföldjüket a bizonytalan jövőért.

Szíriát és Afganisztánt stabilizálni, Eritreát demokratizálni csak külső erővel nem lehet. Mégis, az európai migrációs politika reformja mellett csak e folyamatok elősegítésével orvosolható a jelenlegi helyzet.

A szerző antropológus, Vrije Universiteit, Amszterdam

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.