galéria megtekintése

Döntenek a civilek

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Svédországban nem tegnap, de még csak nem is tavaly, hanem a 80-as évek végén nyílt meg az első olyan üzlet, ahol csomagolás nélkül, kimérve lehet háztartás-vegyipari termékeket vásárolni. Akkoriban még a környezettudatosságban valószínűleg világelső svédek sem sokat tudtak a klímaváltozásról – legfeljebb arról, hogy értelmetlenül sok környezeti erőforrást pazarolunk az első használat után a kukába kerülő csomagolóanyagok gyártására –, viszont már tisztában voltak a társadalmi nyomásgyakorlás módszertanával.

A minimálmozgalomként indult kezdeményezés mára a nagy üzletláncokat is meghódította, a svéd példát pedig már a fogyasztói szokások megváltoztatásának tantörténeteként és a recycling revolution (újrahasználati forradalom) mintájaként tanítják világszerte. A változás igazán forradalmi: a skandináv állam ütemes léptekkel halad a „nulla hulladék”, vagyis a hasznosítatlan szemét nélkül üzemelő gazdaság és társadalom megvalósítása felé. Tavaly csupán az országban keletkező hulladékmennyiség 1 százaléka került lerakókra, miközben a városi közlekedés évtizedek óta a bioszemétből gyártott biogázzal üzemel.

A fenti eredményeket nem a politika ajándékozta a népnek –ahogyan mifelénk képzelik, elsősorban a hivatalosságoktól várva a környezeti problémák megoldását –, hanem a meghökkentően erős civil szféra kényszerítette ki, részben az igények felmutatásával és nyomatékosításával, részben tudatformálással, olykor hagyományos, politikai metódusokkal. Mindezt azért érdemes most felidézni, mert egy újabb, szerény eredményekkel kecsegtető globális klímacsúcs közeledtével napról napra valószínűbbnek tűnik, hogy a földi életfeltételek megőrzésében a politikusokra kevésbé, a civilekre és saját magunkra viszont egyre inkább számíthatunk.

 

Az ENSZ november–decemberi párizsi klímakonferenciája abból a szempontból biztosan mérföldkő lesz, hogy a zöld-, fogyasztóvédelmi, emberi jogi és humanitárius szervezetek először lesznek ott teljes jogú résztvevőként a hatalmi tényezőkkel együtt a világ sorsát meghatározó konferencián: az érveiket és a szempontjai(n)kat már nem lehet úgy lesöpörni, mint ahogyan az elmúlt fél évszázadban eddig szinte mindig történt.

Hogy a valódi hatalom birtokosaitól mit várhatunk – például – a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, azt a mostani Volkswagen-botrány (a trükköző multi és a trükkök fölött régóta szemet hunyó hivatalok szimbiózisa) kristálytisztán megmutatta. És azt is, hogy – bár nagyon hatékonyan próbálják velünk elhitetni, főleg itt, Kelet-Európában az ellenkezőjét – a valódi, sorsfordító döntéseket nem a politikusok, hanem a fogyasztók, a felhasználók és a választók hozzák meg. A világot ugyan tényleg nem a WWF, a Greenpeace és az Oxfam kormányozza (valószínűleg a jövőben sem), de lassan meg kell tanulni, hogy a közjó sokszor az érdekartikuláló civileken és az egyszerű emberek mindennapi választásain keresztül érvényesül. Vagy pedig nem érvényesül egyáltalán.

Ezt már olvasta?

A szerk.: Víz! Víz! 

Révész Sándor: Az elnöki küldetés 

Adama Dieng, Jennifer Welsh: Felelősek vagyunk a jemeniekért

Lakner Zoltán: Gyömbértea 

Tanács István: Két kislány 

További publicisztikák: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.