galéria megtekintése

Döglött tó

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 26. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Jó kis albérlet, látom, van a háznak közös macskája is. Tudja, ez azt jelenti, hogy az itt lakóknak erős a pozitív kisugárzásuk, másképp az állat odébbállna, és más helyet keresne magának. Ők még látják az auránkat, elhiszi? Nem véletlen, hogy az én emberemet sose szerette se kutya, se macska, se ló, messzire szaladtak, mikor meglátták. Ha már akkor tudtam volna olvasni a jelekből, nem húzom ilyen soká. Mert ha valakit két méterre elkerül a jószág, akkor az nem jó ember.

Persze nem árt az állatnak, ha kap enni is. Akkor lehet, ide is kölykedzik majd. Az enyém a tonhalat imádta, jobban szerette, mint én, pedig igen halas vagyok. Az iszapízű pontyot meg busát nem szeretem, azokat már messziről kiszagolom. Nem használ annak az se, ha három napig fürdőkádban úszkálhat, és naponta kétszer cserélik rajta a vizet: a rothadó sás meg nádgyökerek ízét nem mossa át semmi. Hiába áztatja később fokhagymás tejbe, vagy tesz rá ötfűszer-keveréket, átjön rajta a mocsokság. Ezért tiszta húsú a pisztráng, mert az meghalna a zavaros vízben.

A döglött tóban lakik a legnagyobb hal, de sokszor mondta ezt a drága nagyanyám!

 

Szerintem nem volt igaza.

A döglött tóban a legbüdösebb hal lakik, kár is ezt szépíteni.

Én is azt hittem az elején, hogy kifogtam az aranyhalat. Fess volt, okos, és úgy tudott rám nézni, hogy menten leolvadt rólam a bugyi. Az se zavart, hogy alacsony. Maga is hallotta a mondást, hogy kis ember nagy bottal jár, hát, ezt megerősíthetem, tényleg így van. Sok minden felett szemet is hunytam emiatt. Nem szóltam, amikor majd kiugrott a pupillája, úgy bámulta a nőket az utcán, és még én vigasztaltam, amikor a fruskák csókolommal köszöntek vissza neki. Abba egy kicsit mindig belehalt. Hogy ő még nem bácsi! Nem mondtam neki ilyenkor, hogy pillantsál már bele a tükörbe, hát tiszta ősz a hajad, ráncok szántják körbe a homlokodat, és esténként már a meccsbe is belealszol, nemhogy egy rendes filmet végig tudnál nézni. Azt hiszi, hogy tizennyolc éves korában megállt felette az idő, pedig már lassan hetven lesz. Bezzeg ő azonnal rám pirított mások előtt, amikor két nosztalgiakrémest kértem ki egyszerre, hogy jó lesz azokkal a kalóriákkal vigyázni! A nagy széptevő. A hároméves unokám hamarabb észreveszi, ha fodrásznál jártam, mint ő!

Tegnap estig mégis lenyeltem mindent. Gondoltam, az élet sose gömbölyű, legfeljebb csak annyira, mint egy tüskés gömbhal: abban is van kerekség, csak győzze az ember megtalálni a sok szúrósság mögött. Hanem amikor ott állt a parkolóban, és sziszegve odabökte nekem, mekkora hülye picsa vagyok, amiért nem húzattam le a benzinkútnál a pontgyűjtő kártyát, pedig – és ezt már szótagolva, a mutatóujját felemelve mondta – vasárnap dupla pontokat adnak a tankolás után, akkor egyszerre úgy éreztem, hogy kívül vagyok a saját életemen.

Nincs sok cuccom, két-három bőrönd. A tárgyakhoz nem ragaszkodom már úgy, mint régebben.

Sokkal fontosabb, hogy itt ez a macska. Látja, ettől mindjárt otthonosabban érzem magam.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.