galéria megtekintése

Dezső és dollár

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 10. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

A profi sport már régen nem élet, erő, egészség. Kőkemény üzlet, ahol a pénz a mindenható. Mannon az úr, erkölcsről szinte beszélni sem ildomos. A versenyzők többsége árucikk, adják-veszik őket. „A béke vagy te, sport!” szellemisége ma már szinte csak az annalesekben lelhető fel, az idejétmúlt, a játék régi szépségében hívők átkozzák a föníciaiakat, amiért feltalálták a pénzt.

Az ókortól hosszú-hosszú idő telt el, míg mára nem is csekély számú sportoló, edző olyan gazdagságra tett szert, hogy ha kedve kerekedik, akár naponta vásárolhat helikoptert... Ám erkölcsi eszmefuttatás helyett: a sportüzlet a szórakoztatóipar részeként hatalmas bevételt termel, és annak szétosztása hihetetlen bonyodalmakat okoz. Sokakat az irigység irányít, nem tudják elviselni, ha másnak több jut. A pénz megszerzéséért szinte mindenre képesek. Megalázás, befeketítés, korrumpálás, csalás. S ne higgyük, hogy ez a modern kor divatja: állítólag már az ókori olimpiákon is divatban volt a bunda, annak ellenére, hogy az akkori szokásoknak megfelelően a sportolók ruha nélkül versenyeztek.

Rettentően irritáló a pénz uralma, ugyanakkor igaz: amikor a néző a fantasztikus produktumok láttán percekig tapsol, tombolva ugrik fel a helyéről, sok mindenre gondol, csak a föníciaiakra nem. A „teljesítmény felülír mindent” elve még nem szerepel az etikatankönyvekben, de ki hitte volna akár néhány évtizeddel ezelőtt is, hogy a sport kapcsán mindennaposak lesznek a botrányok...

 

Gondoljunk csak az utóbbi hónapok hazai történéseire: két NB I-es futballklub tulajdonosáért is rendőr ment; a paralimpiai bizottság elnöke körül forr a levegő; egy férfi és egy női kajakos a sportrajongók eszébe juttatta Kosztolányi Dezső örökbecsűjét: „Csodálkozol a kokainistán? Gondolkozz el az okain is tán!” Az úszószövetség közgyűlése egy magát türtőztetni nem tudó, mindenbe belekötő, fröcskölődő küldött miatt csak azért nem fulladt botrányba, mert a megtámadottak úri módon viselkedtek; az asztaliteniszezők és a röplabdázók hasonló tanácskozása sem hasonlított az angolkisasszonyok összejövetelére: előbbieknél lemondott a szakmai alelnök, utóbbiaknál a főtitkár és az elnök viszonya mérgesedett el annyira, hogy már nem tudnak együtt dolgozni.

S az utóbbi napok skandaluma, a FIFA-botrány. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség több vezetőjét őrizetbe vették, a viharosnak induló, ám békésen véget érő kongresszuson mégis immár ötödször választották meg Sepp Blattert. Az elnök aztán négy nap múlva, váratlanul lemondott, s azóta egyre-másra derülnek ki vérlázítóbbnál vérlázítóbb történetek az elmúlt évekből.

Ha Éva nem eszi meg az almát, ha Káin nem öli meg Ábelt, s ha a föníciaiak nem találják fel a pénzt, akkor sokkal nyugodtabb és szebb lenne a sportvilág is.

Foglaljuk imába!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.