galéria megtekintése

Deutsch, a hálóőr

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 07. számában
jelent meg.


Horeczky Krisztina
Népszabadság

„Az előbb kért fel, amire azt mondtam, hogy ha az egész dolog összes lépése a nyilvánosság előtt zajlik, akkor persze. Ebbe belement. Tessék, itt az első jelentésem”. Hétfő délután imígyen tudatta Szily László a Cink.hu olvasóival, hogy egy Falk Miksa utcai étteremben, a maceszgombócos libalevese fölött, elfogadta a sült kecskesajtot fogyasztó Deutsch Tamás ajánlatát: tanácsadóként segíti az internet ügyéről folytatandó, jövő évi nemzeti konzultációt. Ingyért. Kalandvágyból.

A Fidesz egykori bonvivánjával, a rettegett netbetyárral csetelő, majd hozzá „tesztelésből, kíváncsiságból, heccelésből” kulináris társalgásba leereszkedő online újságíró-szerkesztő a kommentek hatására másnapra kissé meghasonlott. A melldöngető kérkedést fölváltotta a magyarázkodásba torkolló kétkedés: „Lehet, hogy ez volt életem eddigi legrosszabb cikkötlete?” – tépelődött a szerző már a főcímben (noha dehogy!). Valamint kiposztolt egy opuskát – benne két, satnya kérdésjavaslattal – arról, hogyan konzultálna a magyar hálóról.

Amely – mint ismeretes – végül, és egyelőre adómentes marad. A pántlikás netkonzultációért felelős, azt lázasan előkészítő Deutsch szerint ugyanis a kormány „meghallgatta az emberek véleményét”, ezért visszavonta a „joggal elutált” sarcról szóló előterjesztést. Mindezt a keddi Egyenes Beszédben mondotta, ahol egyedi megvilágításba helyezte a Facebookon szerveződött, világsajtót bejárt, internetadó-ellenes tömegtüntetéseket is. Közölve: a „tiltakozás alapja az érdeklődés” volt.

 

Mi több, az internet szabadsága iránti „láthatóan nagyon komoly érdeklődés” igazolja a hálóra fókuszáló, országos párbeszéd sürgető szükségességét. Azaz, a túlkoros tutimegmondó fenegyerek állítása szerint az ellenzéki protestálások adtak létjogosultságot, sőt értelmet az ő csinn-bumm cirkuszos pótcselekvésének. Így az, hogy – Szilyt idézve – a „jövő héttől aktívan beszélget mindenféle internethez kötődő figurákkal”, vendéglátó-ipari egységekben trécselve, nem más, mint fojtogató össztársadalmi igény. Afféle Önök kérték!

Álljunk meg egy polgári szóra, hogy rögzítsem a nyilvánvalót: a magából szenvedéllyel hülyét csináló EP-képviselő bokrétás megbízatásának egyedüli oka a gazdája cinizmusa. Így lett a Hon Háló-őre, aki kénytelen tejbetökként vigyorogva az arcát adni egy abszurd ötletbörzéhez; innen-onnan fölcsipegetve az újabb, trikolóros kérdőívhez összegyűjtögetendő muníciót.

Amúgy a népakarat diktálta, „értelmes párbeszéd”-ről egyelőre annyit szenvedett ki magából a „public consultation” udvari moderátora, hogy az vélhetően digitális lesz (értsd: nem levélalapú), nagyjából egytucatnyi kérdéssel. Köztük (talán) azzal is, hogy a kormány és a parlament lépjen-e föl az ifjúságot veszélyeztető, neten zajló zaklatások ellen. E ponton az alábbi kérdéssel járulok hozzá a formálódó, farnehéz eszmecseréhez: támogatja-e, hogy a Fidesz–KDNP interneten se vegzálja önt közpénzből rögtönzött, nemzeti parasztvakításos konzultációkkal?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.