galéria megtekintése

Depardieu-vel keszegeztem

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 05. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Múlt héten csúnyán lemaradtam Gérard Depardieu sajtótájékoztatójáról, amelyet a szegedi Novotel Hotelben tartottak. Az eseményről száz sort kellett írnom, de elnéztem a dátumot. Akkor tudtam meg, hogy a tájékoztató csütörtökön volt, amikor pénteken délután Debrecenből Szegedre értem. Röpke három óra volt az út kánikulában, s Derecskén még meg is büntettek gyorshajtásért.

Kétségbe voltam esve. Egy világsztár lép föl a nagyotmondó Háry Jánosban, erre föl egy újságíró lemarad a sajtótájékoztatójáról! Micsoda blamázs! Elkeseredésemben megkerestem a hotelben a francia stábot a lakosztálya előtt, kértem, adjanak időpontot a találkozásra, de azt mondták, Depardieu úr nem ér rá. Uramisten, engem emiatt kirúgnak, elveszítem a munkám, családom éhen hal, ráadásul lapom olvasói sem fogják megtudni, hogy Depardieu úr miért vállalt mellékszerepet a nagyotmondó Háry János mellett. Így könyörögtem.

De a franciákat ez nem érdekelte, azzal érveltek, hogy Depardieu úr pihen. Ideges lettem, s ordítottam: ha lepihent, ha nem, nekem beszélnem kell vele! Azonnal! Mire nyílt az ajtó, kirontott Depardieu, s azt üvöltötte, hogy ne zajongjunk, aludni akar. A stábja riadtan nézett. Egy nő azt hebegte, hogy ez az újságíró – s rám mutatott – nem érti, hogy Depardieu úrral nem lehet beszélni. Mire keményen odavágtam Depardieu úrnak, hogy dehogy akarok én ővele beszélni! Mit érdekel ő engem?! Én azért jöttem Szegedre, hogy sült keszeget egyek. Fura csönd lett erre.

 

Depardieu rám nézett, s nagyot nyelt. Sült keszeget? Ezt kérdezte fölcsillanó szemmel. S elmélázott rajta, hogy utoljára Bretagne-ban evett snidlinges vajjal megkent sült keszeget. Ugyan már, Depardieu úr, ne flancoljon, mondtam neki gőgösen, hiszen a paprikás lisztbe forgatott magyar keszeg veri a franciát, még ha nem is óceánparton esszük, hanem a szegedi múzeummal szemközt, egy viadukt alatt, egyszerű fapadon, snidlinges vaj helyett kenyérrel.

E szemtelenségen a színész elámult, s mély, reszelős hangon rám dörrent: gyerünk halat enni! A stáb tagjai felsikoltottak, de Depardieu nem viccelt: fölkapott egy fehér kalapot, meg egy fekete szemüveget, s el kellett vinnem a viadukt alá sült keszeget enni. De hiába játszotta a sztárt a kalappal meg szemüveggel, nem ismerte föl a kutya se. Engem bezzeg megismertek a halsütő bódéban, elvégre a lapban benne szokott lenni a képem. Jó napot, Kácsor úr, mondták, friss a hal, magára vár!

A sztárnak tetszett, hogy máris haverkodunk a személyzettel, egyedül amiatt izgult, hogy ezek itt tudnak-e halat sütni, a magyar vendéglátásban ugyanis nem bízott. De fölöslegesen aggódott. Olyannyira tudtak halat sütni, hogy Depardieu egy ültében megevett tizenkét darab keszeget, megivott két liter rizlinget, s úgy berúgott, hogy még azt is elárulta: a szegedi előadásban csak két igazi komédiás szerepel, az egyik ő maga, a másik meg Monsieur Bodrogi.

Munkaköri kötelességből megkérdeztem, hogy miért játszik a Háry Jánosban, mire legyintett, hát pénzért, szuszogta, kaptam húszezer eurót húsz percért, te talán nemet mondtál volna? Ekkor már ugyanis letegeződtünk. Érdeklődött, hogy jellemző-e a magyarokra a Háry-féle nagyotmondás, mire a fejem ráztam, á, dehogyis. Én sem szoktam kiszínezni, amit írok, legfeljebb csak akkor, ha lemaradok egy sajtótájékoztatóról. Erre fölajánlotta, hogy segít rajtam, s csak nekem tollba mondja az egész életét. De fölényesen visszautasítottam. Hohó, uram, ha nekem száz sort kell írnom, akkor én egy Depardieu kedvéért sem írok többet fölöslegesen! Pláne ha megvan végre a száz sorom. Íme.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.