galéria megtekintése

Demokráciázgatunk

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 06. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

Kedden Balog Zoltán miniszteri meghallgatásáról tudósítottam. Egy demokráciában a miniszterjelöltet meghallgatja a parlament bizottsága, az ellenzék kérdéseket tesz fel a meghallgatáson, egy demokráciában a sajtó minderről beszámol. Itt is van meghallgatás, van ellenzék, van sajtó, ezek szerint minden rendben van.

A bizottságot amúgy annak a szélsőjobboldali pártnak a képviselője vezeti, amelyet a többi európai szélsőjobboldali párt is kiközösít szélsősége miatt. Ezen nem akad fenn senki. Miniszter beszél, szélsőjobboldal szót ad, ellenzék kérdez, sajtó tudósít. Van ásványvíz és kávé is. Az előző napon a kormány ráküldte a smasszerjait a Norvég Alap pénzeit kezelő civil szervezetekre megfélemlítési céllal. Pont úgy, ahogy Putyin csinálná. Olyan szervezeteket akar a kormány elhallgattatni, amelyek a demokráciát védik a hatalmi túlkapásokkal szemben. A meghallgatás napján derült ki, hogy igen nagy valószínűséggel politikai nyomásra elküldték a legnagyobb online hírportál főszerkesztőjét. Megírták a kormány erős emberének kétmilliós szállodai költségét.

Az ellenzéki képviselők jól nevelten kérdezték a miniszterjelöltet terveiről, bár a meghallgatás előtt pár nappal kitudódott, hogy a kormány egyoldalúan, a saját érdeke szerint alakítja át az önkormányzati rendszert is. Pár hónappal a választás előtt, lehetetlen helyzetbe hozva a jól nevelten kérdező ellenzéket. Tudható volt akkor már az is, hogy a kormány különadóval akarja sújtani a médiát, tovább szorítva a hurkot a nem kormánypárti sajtótermékek nyakán. Közben rendületlenül épül a hatalmi önkény Szabadság téri emlékműve.

 

Ülünk a meghallgatáson, az ellenzéki képviselők az oktatáspolitika részleteiről kérdeznek. Én tudósítok róla. Pedig ordítani szeretnék, hogy hé, nem veszitek észre, mi történik körülöttetek, de nem lehet, mert eljátsszuk, hogy itt demokrácia van. A kormánypárt és az ellenzék is.

Azt lehetett volna gondolni, hogy az áprilisi bukás után felébrednek végre. De nem. Azon a napon, amikor a kormány hadat üzen a civileknek, a sajtónak, a nyilvánosságnak, amikor újabb fékeket iktatnak ki a hatalom kedvéért, az ellenzék beül a miniszter meghallgatására, és szakmázgat. Mintha konszolidált demokráciákban élnénk, mintha nem egy díszlet része lenne ő is.

Pedig csak díszlet. És az ellenzék úgy döntött, hogy ezzel a szereppel is beéri. Az áprilisi választások után az ellenzéki képviselők esküt tettek az alaptörvényre, amelyet addig illegitimnek neveztek. Esküt tettek rá a DK, az Együtt–PM, az LMP és az MSZP képviselői. Ebből már következik a többi. Az is, ahogyan ott ülnek a miniszteri meghallgatáson, miközben a végrehajtók elszállítják a demokrácia utolsó bútorait is mellőlük. Még szabadkoznak is, hogy kicsit útban vannak, és zavarják a rakodást.

A miniszter jóindulatúan megveregeti a vállukat. Ha jól viselkednek, őket nem viszik el. Arra mindig a választások előtt két héttel kerül sor. Addig lehet demokráciázni közösen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.