galéria megtekintése

Demokrácia a gyakorlatban

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 20. számában
jelent meg.

3 komment


Lakner Zoltán

„Lemond a Vezető.” Erre az üzenetre ébredt Z. egy szombat reggelen. A teljes hírzárlat érdekében a vörösinges irányító testület tagjainak az ülés előtt le kellett volna adniuk a mobiljukat, ám eszük ágában sem volt elvágni magukat a külvilágtól.

– Páran a könnyeikkel küszködnek. A Vezető ellenfelei a fogukat szívják, hogy a főminiszterségről mond csak le, a vörösingeseket továbbra is vezetni akarja. Azért megy, hogy maradhasson – folytatódott a beszámoló. – Új főminiszterként jön az Utód? – akart mindent tudni Z. – Ki lát a jövőbe? – zárta le az eszmecserét jól értesült, de tanácstalan partnere.

Z. azon morfondírozott, hogy a vörösingeseknek nincs elég szavazatuk az Utód megválasztásához. Ha a független képviselőkhöz fordulnak, és azok kivételesen felülemelkednek szilárd erkölcsi meggyőződésükön, akkor is csak vékonyka többséget szerezhetnek.

– Pontosan erre építünk – fejtegette a korábbi koalíciós partner egyik vezetője, aki a vörösingesekkel folytatott jelöltegyeztetések résztvevője volt. Hozzátette: – Végre elvi alapon befolyásolhatjuk a kormányzást. – Úgy érted, a szavazataitokért cserébe bejöhetnétek a hidegről? –vetette közbe Z. – Lehetsz cinikus, de a Bankár, akit mi javasoltunk, kiváló főminiszter lenne. – Csakhogy ő nem vállalja, úgy hírlik, a karizmamozgalom rosszallja, hogy összeálljon veletek. Mostanra lejárt az ultimátumotok határideje, amit a vörösingeseknek adtatok a megegyezésre. Jöhet az előre hozott választás. – Mi nem a megállapodásra, hanem a jelölt megnevezésére adtunk ultimátumot. – Vagyis? – kérdezte csodálkozva Z. – Vagyis megnevezzük jelöltként a Bankárt. – Holott tudjátok, hogy nem vállalja? – Aki időt nyer, életet nyer. – Amennyiben van élet a politikai halál után, mindenképp – összegzett Z.

 

Néhány nappal és jelölttel később a vörösingesek egyik vezetője győzködte Z.-t arról, hogy igenis kézben tartják az eseményeket: – Az Utóddal az a baj, hogy egyértelműen a Vezető embere. A Bankár jelölésén csak mosolyogtunk. Tudtuk, hogy a karizmamozgalom mit mond erre. A saját minisztereinket a sajtó hozta szóba, tisztában vagyunk azzal, hogy belülről senki sem jöhet. A vezérigazgató tényleg felmerült, ám a Leggazdagabb Ember megüzente, hogy ezt nem venné jó néven. Már elvetettük, amikor egy újságíró megnevezte a lehetséges jelöltek között. Kénytelenek voltunk nyilvánosan cáfolni. – Ilyen, amikor kézben tartjátok az eseményeket? – gúnyolódott Z., de a tapasztalt politikus nem sértődött meg. – Nem érdemes ezen rágódni, amikor küszöbön áll a megoldás. A Jégakkugyáros be fog válni.

Tizenkét jelölt múltán a Vezető belebukott az utódlás körüli káoszba, a vörösingeseket se vezethette tovább. Mivel addigra mindenki mást kilőttek, mégiscsak küszöbön állt az Utód főminiszterré jelölése, felsorakoztak mögötte a vörösingesek.

Ezt már olvasta?

Hargitai Miklós: Atomszámtan

Tanács István: Bérhiány

Aczél Endre: Menjetek haza!

A szerk.: Medvemód

– Az Utód támogatói szerint ő a Vezető bukása után nem jelent már veszélyt. Különben is, mondják, ha nem állunk mellé, kimaradunk az alkuból – világította meg a korábbi koalíciós partner kínlódását egy ugyancsak bekapcsolva hagyott mobilról érkező üzenet. – Ezt értem, de hogyhogy még tart a vita? Úgy hallottam, nyolc-hétre nyertek az Utód hívei – értetlenkedett Z. – De hát még nem is szavaztunk – ellenkezett a testületi forrás.

– Legalább az eredmény miatt nem kell izgulnotok – írta válaszul Z. Csak azon – morogta magában –, ki koppan elsőként a gödör alján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.