galéria megtekintése

Debreceni kérdés-felelet

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 30. számában
jelent meg.

Horovitz Tamás, Vári György
Népszabadság

A Népszabadság 2015. július 23-i lapszámában és a Nol.hu honlapon Vári György tollából jelent meg írás Mesteri üzletek a hitközséggel címmel. A szerző meglehetősen kusza cikkben próbál nem létező intrikát keresni a Debreceni Zsidó Hitközség beruházásai ügyében.

A Debreceni Zsidó Hitközség beruházásai és fejlesztései az elmúlt időszakban európai uniós forrásokból valósultak meg. A pályázatokban meghatározott kivitelezési feladatokat az uniós előírásoknak megfelelően, a közbeszerzési törvény előírásai szerint valósítottuk meg. A kivitelezési munkákra beérkezett ajánlatokat az előírásnak megfelelő szakmai bizottság bírálta el, melynek nem voltam tagja.

Az európai uniós és állami támogatással felújított Pásti utcai ortodox zsinagóga és hitközségünk egyéb közbeszerzései, pályázatai, folyamatosan monitorozva, szigorú törvényes rendben folynak, azok ellen semmilyen hatósági kifogás nem merült, merülhet fel.

 

Közösségünkben – hasonlóan a zsidó hitközségek többségéhez – a napi istentiszteletek példás számú résztvevővel zajlanak, azonban –ugyancsak általános vidéki probléma – sajnos előfordult már néhány alkalommal, hogy nem kellő létszámmal voltunk jelen.A Debreceni Zsidó Hitközség – és más vidéki városokban élő hittestvéreink is – a közösségépítés során minden erejével azon igyekszik, hogy az istentiszteletek kellő számú résztvevővel kerüljenek megtartásra.

A magyar zsidóságnak – ezen belül a vidéki zsidó közösségeknek – a holokauszt alatt ért tragédiáját a mai napig megszenvedjük. Végtelenül felháborít, hogy Vári György újságíró – aki rendszeresen megszólal zsidó közösségi témákban – ezen történelmi ok-okozattal vagy nincs tisztában, vagy nem kellő empátiával kezeli azt. Azt nem tételezem fel a szerzőről, hogy egyéb szándék vezette.

Horovitz Tamás elnök, Debreceni Zsidó Hitközség

Horovitz Tamás elnök úr közleménye egyetlen konkrét állítását sem cáfolja cikkemnek, ki sem tér rájuk, annyit mond csak, amennyit ilyenkor szokás, hogy nem történt semmi törvénytelen. Ennek ellenkezőjét nem is állította a cikkem, mindössze számos érdekes véletlen rejtélyes egybeesésére hívta fel a figyelmet. Ennek ellenére mindazt, ami a közleményben áll, elmondhatta volna Horovitz elnök úr annak a három hétnek a során is, ameddig mindhiába vártam, hogy válaszoljon a kérdéseimre.

Ezekre azonban továbbra sem válaszol.

A tárgyalt közbeszerzésekkel kapcsolatban az általam kért adatokhoz, amelyeket kiíróként, adatgazdaként a Debreceni Zsidó Hitközségnek törvény által előírt kötelessége lenne nyilvánossá tennie, továbbra sem férhetnek hozzá az újságolvasók.

Ami az istentiszteletek látogatottságát illeti, a híveket egyre kétségbeesettebben dorgáló hitközségi levelek, elnök úr saját munkatársainak felhívásai nem azt tanúsítják, hogy „példás” volna a helyzet. Nem ismeretlen előttem a tény, amelyre elnök úr felhívja a figyelmet, hogy a magyar vidék zsidóságának nagy részét az 1944-es év folyamán megsemmisítették, Debrecen azonban jelenleg tart számot a legnagyobb vidéki hitközség elnevezésre. Debrecenben sem él sok zsidó, de annyi igen, hogy 10 férfiember az imaalkalmakon minden további nélkül kiállítható lehessen közülük. Azt, hogy nagyvonalúan nem tételezi fel rólam elnök úr a holokauszttagadás szándékát, őszintén köszönöm, mégis arra kérném, hogy újító szándékú vezetőként szakítson bátrabban azzal a rossz hagyománnyal, hogy a hitközség némely vezetői minden vitatott kérdésben végső érvként a holokausztot szedik elő. Ez a soa felfoghatatlan katasztrófájának meglehetősen cinikus eszközzé tétele, amely nem segíti sem az emlékezést, sem pedig az átláthatóságot.

Vári György

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.