galéria megtekintése

Daninak pam-pam

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 12. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

„A futball nem agysebészet. Élvezd!” – mondta egyszer Michelle Akers olimpiai és világbajnok amerikai labdarúgónő, s a Feröer szigetek elleni meccs óta azt is tudjuk, hogy igen kevés futballal is lehet élvezetet okozni. Böde Dani jött (ezúttal nem trollfocisan), behadart kettőt, s a magyar futballszurkolók már festették is az ikonosztázokat a madocsai Messi arcképével.

Mondjuk, az sem volt egy agysebész, aki levideózta, ahogyan a válogatott tagjai önfeledten buliznak Kis Grófo No roxa áj című opusára, majd ki is szivárogtatta a felvételt, pam-pam.

Puzsér Róbert a felvétel láttán apokalipszist kiáltott: „Mindent megmagyaráz a magyar labdarúgó-válogatott hitvány szellemével, rossz mentalitásával és tartásának hiányával kapcsolatban az öltözőben lezajlott ünneplés” – írja. – Majd: „Biztos vagyok abban, hogy amíg ilyen szenny mérgezi az öltözői morált, a válogatott csúfos bukásra van ítélve. Az a közösség, amely lakodalmas szutyokkal sújtja magát és környezetét, a történelem szemétdombjára kerül. S ne ejtsünk érte könnycseppet – oda is való.”

 

Nem állítható, hogy baráti volna a viszonyom a mulatós műfajával – a saját lakodalmamról például kitiltottam –, azt azonban elég erős túlzásnak tartom, hogy messzemenő következtetéseket vonunk le abból, amint néhány fiatal férfi kiereszti a gőzt egy meglehetősen nyomasztó meccs után. (Könyörgöm, vezetett Feröer!) Nem prostituáltak meztelen fenekéről szipkázták a kokaint, szimplán csak ugráltak, mint egy rakás másodikos, aki épp most nyert franciaországi osztálykirándulást a kerületi sportversenyen. Nagy Ádám a meccs utáni interjúban találóan úgy fogalmazott: reméli, hogy a szurkolók is „szétcsapják magukat”. Megdolgoztak érte az utóbbi harminc évben.

Néhány órával az után, hogy felkerült a netre az ominózus videó, a másik mulatósikon, Jolly előrukkolt a No roxa áj Böde Daninak készített különkiadásával. „Bemegy a Dani a pályára / A gólhelyzeteit ő mindig berúgja / Boldog minden csapattársa / Mindenki vele mulat” – énekli enyhe eufemizmussal, de annál nagyobb lelkesedéssel, a címben Magyar (nagybetűvel!) futballhősnek titulálva a labdarúgót.

A mulatóssláger-szövegírás sem agysebészet, na. De ne menjünk el szó nélkül a tény mellett, hogy míg a kiábrándult értelmiségi az öltözőbeli buli színvonalán agonizál, Jolly videója alig egy nap alatt feleannyi lejátszást hozott, mint az előadó előző, Lokoléo című műve két hét alatt. Értik, ugye? Ez az ember jobban felfogta az internet működésének lényegét, mint a komplett magyar popszakma. Böde Dani a No roxa ájra bulizik? Hát akkor legyen neki (még aznap) saját verziója! A dal mindannyiszor előkerül majd, ha Böde fontos gólt szerez valahol. Win-win szituáció: Jolly új híveket szerzett, Böde pedig – legalább néhány napra – királynak érezhette magát.

Miközben e sorokat írom, rúgtunk már három gólt a görögöknek. Igaz, ők négyet nekünk. Pam-pam.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.