galéria megtekintése

Csúszáspénz

3 komment


Marnitz István

Tegye fel a kezét, aki már hallott a „behajtási költségátalányról”. Én korábban biztosan nem. Most már tudom, bűzhödt, nyálkás, kafkai bürokrataméregről beszélünk, olyan, amilyennek hangzik. Csak eddig meghúzódott valahol a magyar joganyag mélyén. A lényege, hogy e címen minden késve fizető cégre számlánként 40 eurót lehet terhelni, mégpedig egy évre visszamenőleg. A kifejezés az üzleti levelek fenyegető pontjai között bukkan fel, vagy amikor az adós törölni kéri a tételt.

Eddig nem volt szokás élni a lehetőséggel. Az unió, a szabály forrása, jót akar: időbeli fizetést. A norma azonban kevéssé vádolható részletgazdagsággal. Így a 40 euró nem függ se az elmaradás összegétől, se időtartamától, se az adós anyagi helyzetétől. Tiszta szerencse, hogy a nagy tömegeket kiszolgáló közműcégek nem éltek (vissza) a lehetőséggel.

Eddig. Egy márciusi, a közfigyelmet elkerülő törvénymódosításra hivatkozva a Tigáz most elkezdett felszámítani szerinte érintett ügyfeleinek csúszásonként 12-13 ezer forintot. Ilyen esik be most a szolgáltató területén működő összes, a fizetéssel az elmúlt évben akár csak egy napot is késő varrodába, óvodába, cipészhez. Talán nem függetlenül attól, hogy az olasz hátterű szolgáltató a rezsicsökkentés miatt októberig átadja a gázszolgáltatást az államnak. Minden mindegy hát? Ez azért hányattatásaik ellenére se vet jó fényt a nyugati cégkultúrára. Ráadásul a multi áthágni látszik a törvény határát, mivel olykor magánszemélyek is kapnak tőlük százezres fizetési szeretetcsomagot. Ami tilos. Ezt a cég se tagadja, de hát értsük meg, adatbázisuk lötyögős, így ha ezt valaki nem fizeti ki, sebaj. Az egyszeri Tigáz-fogyasztónak tehát alighanem érdemes mihamarabb elmélyednie a behajtási költségátalány bugyraiban, hogy kiszűrhesse szolgáltatója próbálkozásait.

 

A többség, amely csak úgy összefogja a Tigáz-csekket a többivel és befizeti, egészen tegnapig úgy nézett ki, hogy bukik, de a Tigáz magába szállt, visszafizeti a jogtalanul beszedett pénzt.

Mondjuk ki: a folyamat egésze szinte semmiben nem különbözik a komolynak tűnő kamu pénzbehajtásokat postázó csalóktól. Azzal a különbséggel, hogy nem csalás, de ettől még unfair.

Viszont már be is jelentette tiltakozását – az MSZP. Nyilván, ez tényleg combos surmóság... – motyogom a tikkadt nyári napon, amikor belémhasít a felismerés: és a Fidesz? Hol a Fidesz? Hol van alelnökük, Németh Szilárd, aki rezsibiztosként néhány éve még egy-egy téves számlaszínárnyalat miatt is szükségállapotot hirdetett? Most, amikor tényleg baj van, amikor egy közműszolgáltató tömegek kárára él vissza a helyzetével, ­miért csak az ellenzék eszmél? Tán csak nem született valamilyen háttéregyezség Orbán és az eddig ekézett közműmultik között? Tán csak nem azért kellett az ökörségbombázó, mert akkor még nem volt mutyi? Hogy legyen?

Nincs válasz, a sötétben tapogatózunk és sírva kiáltjuk az égbe: hová tűnt Németh Szilárd?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.