galéria megtekintése

Csurka 2001 – Orbán 2015

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 24. számában
jelent meg.

Tamás Tibor

A menekültválság izgalmai közepette, 2015 szeptemberében egyre többen süvegelik Orbán Viktor „előrelátását” – amin elsősorban a Charlie Hebdo- merénylet napjaiban elkövetett otrombaságát értik. Erről az állítólagos „bölcs előrelátásról” egy nem túl régi magyar történelmi párhuzam jut eszembe – és lám-lám, ahhoz is van ám köze a mi Orbán Viktorunknak, mint akkoriban újraválasztására készülő (ám rövidesen megérdemelten csalódó) miniszterelnöknek.

2001. szeptember 11-én, a WTC elpusztításának sokkos óráiban Csurka István nem bírt magával, és mindjárt első nyilatkozatában Amerika felelősségét kezdte elemezni. Emlékeim szerint nem ejtett szót „háttérhatalmakról”, nem is zsidózott akkorát, amekkorát szokott (bár az „amerikai globalista politika” mellett azt is odakeverte, ami „Palesztinában és Izraelben történik”) – de ismerve a lyukat, amiből a bolond szél fújt, valamennyien értettük. Nyilván az amerikai diplomácia és a világsajtó magyar ügyekben tájékozott szerkesztői is. Mindenesetre Csurka-mércével mérve az a nyilatkozat már-már mérsékeltnek is minősülhetett volna. Csak hát az a fránya időzítés... A következő napokban-hetekben természetesen elő is kerültek tisztességes forrásokból is az okokat széles spektrumban elemző gondolatok – csakhogy abban a formában és azzal az időzítéssel már nem számítottak botrányosnak.

Akkoriban a naivabbak csodálkoztak, Orbán vajon miért nem érti, hogy attól a Csurka-botránytól sürgősen minél távolabb kellene kerülnie – mondjuk egy határozott személyes fellépéssel, akár azon az áron is, hogy a nem kevés miépes érzelmű fideszes 2002 tavaszán nem az ő pártjára szavaz majd. Nem akarta megérteni. Ha kissé lassan is, kezdjük felfogni, hogy tőle nem is várhattunk volna ilyesmit.

 

Aztán Orbán 2015 januárjában valami hasonlót művelt, mint amit bizonyos szavazók kegyeiért küzdő hajdani konkurense, Csurka István. Azokban a napokban, amikor Európa a terroristák elleni elszánt védekezésre készült, ám ugyanezzel a mozdulattal össze is zárt az idegenellenes gyűlölködés és uszítás ellen, Orbán tudatos időzítéssel összecsúsztatta a terroristák és a migráns tömegek témáját, és az Európát fenyegető bevándorlóveszélyről, valamint egy sajátos, a nyugat-európaitól élesen különböző magyar válaszról kezdett elmélkedni. „Nyilvánvaló, hogy vannak országok, és Magyarország is ezek közé tartozik, amik eddig is azt gondolták a bevándorlásról, hogy az rossz dolog” – egyebek mellett ezt mondta az M1 tudósítójának Párizsban (!), ahová éppen azért utazott ki, hogy részt vegyen a Charlie Hebdo-merénylet utáni párizsi szolidaritási tömegtüntetésen. „Nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legalábbis, amíg én vagyok a miniszterelnök addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország.”

Bármi történt azóta, és bármi fog még történni, ez az időzített üzenet Orbánhoz méltó otrombaság volt. Hát én ezt nem süvegelem meg, és másnak is visszafogottságot ajánlok ennek a kártékony politikusnak a dicséretében.

*


A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.