galéria megtekintése

Csontvázlat

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 17. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A barguzini Petőfi a szememben mindig a rendszerváltás egyik szimbólumának számított. A szabadság maga testesült meg abban az abszurd vitában, hogy egy vékonydongájú magyar költőt vagy egy burját asszonyt kapart-e ki az égő szemű kazánkirály az isten háta mögötti sírból. Hiszen negyedszázaddal ezelőtt a hatalomtól végre nem, legfeljebb a rációtól korlátozott cselekvés mintapéldája volt, hogy igen, ebben az új világban mindenkinek szabadságában áll az önmaga által szabott úton járni. Ha úgy tetszik neki, hát tessék: keresse Petőfit.

Az már más kérdés, hogy a rendszerváltáskor az ember hajlamos volt azt gondolni, a szabadság valóban az ész uralmát hozza el. Hogy persze ki-ki zsákszámra költheti a pénzét hagymázos lidércek üldözésére, ám ha a szólás szabadsága jegyében feketén-fehéren ki lehet mondani, hogy ez bizony nem más, mint hagymázos lidérc, akkor előbb-utóbb eljön az idő, amikor a tények elválnak a hitbéli kérdésektől. Kilencvenben én például biztos voltam benne, hogy a mámoros bizonyosság, miszerint lám, mindent le lehet írni és mindent el is lehet olvasni, egy józanabb, egy jobb világot hoz el. Hogy a hazugságokat nem más, mint a polgári tájékozottság leplezi majd le egymás után. És hogy igen, végül a burját asszony is megtérhet a barguzini sírba.

Ehhez képest ma egy nagyszabású fesztivál keretében „eltemetik Petőfit” a Nemzeti Sírkertben, dalolnak és táncolnak az emlékére, ahogy a jelentősebb sorsfordulókon általában, most is született nemzeti oratórium, és persze precízen kijelölték az ellenséget is – mások mellett: a mindenkori magyar kormányt és az Akadémiát –, amely akadályozni igyekezett ezt a végkifejletet. És minderre persze lehet mondani, hogy ebben az őrületben nem hisz más, csak Morvai Ferenc, és a többiek számára legfeljebb „van az a pénz”, amennyiért hajlandók Petőfit látni egy kupac csontban, de a helyzet mégiscsak az, hogy egy újabb ponton kap gellert a nemzeti emlékezet, ismét eltemetnek valamit, amit inkább tisztázni, kibeszélni kellett volna.

 

Ez persze ma még afféle vállrándítós kérdés, na bumm, néhányan esetleg elhiszik, hogy a nemzet lánglelkű költője új életet kezdett Szibériában, mely új életben bűnrossz verseket sem átallott írni. De éppen a józan észbe vetett rendszerváltáskori hit rendül meg újra, ha így lesz. Ugyanúgy, amikor azt láttuk, hogy elég a hatalmi hátszél, és olyan lejárt szavatosságú írók szivároghatnak vissza könnyűszerrel a kánonba, mint Wass Albert vagy Tormay Cécile. Vagy mikor annak vagyunk tanúi, hogy egy kis mesterségesen szított hisztériával egy ország legalantasabb indulatai is felpiszkálhatók, a legsötétebb kirekesztést is ki lehet provokálni az emberekből, ha világosan megmutatják nekik, kit kell gyűlölniük.

Hogy ez azért túlzás? Meglehet. De egy dolog biztos: amikor Morvai elkezdte keresni Petőfit, csak felhőtlenül mulattam. Álmomban sem gondoltam, hogy negyedszázad múltán ilyen országban fogunk élni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.