galéria megtekintése

Csonkolt pénztárgép

5 komment


Danó Anna

A kormány lemondott arról, hogy egy apró lépéssel elindítsa az egészségügyben az elmúlt negyed század legnagyobb reformját. Ehhez csak annyit kellett volna tenni, hogy nemcsak a plasztikai sebészeknek, hanem minden magánorvosnak előírják az online pénztárgép használatát.

Az állam örülhetne a többletbevételnek. Meg még mennyi másnak! Örülhetett volna a beteg is, aki így számlát kapna. Azzal dokumentált viszony jön létre. A páciens számon kérhető szolgáltatást kap, a hibák esetén is könnyebb fellépnie. Ha van dokumentáció arról, hogy mi történik a magánrendelőben, s mi történik ugyanannál az orvosnál a közellátásban, az is kiderülhet, hogyan lehet a két szférát határozottan szétválasztani. Ma ugyanis senki sem lát rá, hogy egyes orvosok hogyan mozgatják a beteget a közfinanszírozott és a magánrendelésük között aszerint, hogy mi számukra a kifizetődőbb.

A pénztárgép jót tehetne a magánorvoslásnak is. Ha ugyanis muszáj adózni, megszűnik a késztetés, hogy a szolgáltatók az árnyékba húzódjanak, eltitkolják forgalmukat, ügyfeleiket. Nyíltan versenyezhetnének, hirdethetnék képességeiket, teljesítményüket. A beteg pedig egy átlátható piacon választhatna magának orvost.

 

A pénztárgép orvos és orvos között is tisztítaná a viszonyokat. Megszűnhetne az igazságtalanság, hogy amíg a csak fizetésért dol­gozó kisorvosok minden jövedelmük után adóznak, addig az orvosbárók nemcsak a pozíciójukból adódóan szereznek többletjövedelmet, hanem az előnyt még adómegtakarítással is növelhetik.

Megszűnhetne az az álságos helyzet is, hogy egzisztenciális kérdésekben homogén közegként lehessen hivatkozni az orvostársadalomra. A jövedelmek láthatóvá válása megmutatná, hogy kik az orvostársadalom kizsákmányoltjai, és kik azok, akik már ma is egy más, jobb világban élnek. Kik azok az orvostársadalomban, akik érdekeltek az áporodott viszonyok felforgatásában, kik az ellenkezőjében.

A pénztárgépnek a klasszikus egészségügyi befektetők is örülnének, mert megszűnne az adóeltitkolók versenyelőnye. A tavaly bezárt Telki Kórház alapítója, Kovács Gábor panaszolta például, hogy nem tudott versenyezni a túl alacsony áron, korrupciós viszonyok között működő kórházakkal. A tisztább helyzet viszont ösztönözhetné az egészségügyi befektetéseket is.
Az önkéntes és az üzleti egészségbiztosításokon is lendíthet a pénztárgép, ha ugyanis beláthatóbbá válik a terep, az a lakosságot is ösztönözheti az előtakarékosságra.

Ez többletforrásokat hozhat az ágazatba. Ha lendületet kapnak a biztosítók, elkezdik vizsgálni, ellenőrizni, osztályozni a szolgáltatókat. Mérni fogják a minőséget. És a közkórházak sem érvelhetnek azzal, hogy a magyar közönség nem érett a minőségi mutatók fogadására. Hiszen ha a magánszektor átláthatóvá válik, nehezen lesz hihető, hogy erre a közfinanszírozott intézmények nem képesek. Ma viszont még az egyetlen közös eleme a köz- és a magánellátásnak, hogy egyikről sem tudni, milyen minőségben gyógyítja a betegeket.

És ez egyelőre sajnos így is marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.