galéria megtekintése

Csönd és szobor

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 24. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Emir Kusturica, a híres filmrendező felavatta Ferenc Ferdinánd trónörökös gyilkosának, Gavrilo Principnek a szobrát. Ennek a gyilkosságnak a világtörténelem első világháborúja lett a folytatása, abban pedig meghalt nagyjából kilencmillió katona és ötmillió civil.

A szobor üres állítás. Nem szólal meg, csak annyit mond: itt áll, akinek igaza volt. És pont

Lehet elképedni: minő perverzió szoborként tisztelni azt, aki ilyen gigantikus véráradatot fakasztott? Az elképedőket pedig föl lehet világosítani: Princip elnyomó zsarnokot ölt meg, valójában egy multietnikai forradalom hőse volt ő, nem miatta tört ki a világháború, viszont nem létezne nélküle a modern szerb állam. Ezek Kusturica állításai.

 

Ő néhány éve igen intenzíven foglalkozik Princippel. Idén, a centenárium évében egész Szerbia intenzíven foglalkozni fog vele. Lesznek további szobrok, mindenféle programok, kiadványok, múzeum.

Nekünk itt, Pesten eszünkbe juthat Lékai János, aki teret kapott a szocializmusban, mert 1916-ban megpróbálta meggyilkolni Tisza Istvánt. (Ő is olyan kétbalkezes pancser volt, mint Princip, csak nem volt akkora mázlija.)

Szarajevó, 1914. június 28.: Gavrilo Princip letartóztatása
Szarajevó, 1914. június 28.: Gavrilo Princip letartóztatása
MTI reprodukció

Eszünkbe juthat természetesen Petőfi, aki 1848 decemberében lelkesen üdvözölte a nyakunkra küldött osztrák főparancsnok és a bécsi hadügyminiszter meggyilkolását, s arra biztatta a népet, hogy a királyok felakasztásával váljon még hatalmasabbá.

Attól tartok, általában is rossz ötlet a történelmi emlékezetet szobrokkal élénkíteni. A szobrok nem élénkítenek, hanem megbénítanak. Szoborstátuszukból kifolyólag példaképként emelkednek a gyarló emberek fölé, holott a megszobort történelmi személyiségek is mind-mind gyarló emberek.

A történelemtől mindig a jelenben akarunk valamit. Befolyásolni igyekszünk a világunkat valamivel, amit érvényesnek tartunk belőle. Az idő pedig minden történelmi ideát, törekvést elkoptat.

Minden történelmi mozzanatnak van vitatható és hasznosítható tanulsága, és semminek sincs érintetlen érvénye. Ezért aztán a történelem a szabad és elfogulatlan kutakodáson és vitákon keresztül hathat jótékonyan, szobrokkal pedig nem lehet vitatkozni. Azok örök érvényű történelmi igazságokat demonstrálnak. Azt, ami nincs.

Száz évvel ezelőtt a Balkánon a nacionalista és a birodalmi opció létezett, semmi más. Nagy pándélszláv nemzetállamban egyesíteni a Balkán nagy részét – ezt a koncepciót szolgálta a szerb titkosszolgálat által szervezett merénylet. Nagy és erős balkáni egységgel trialistává erősíteni a dualista Habsburg Birodalmat – ez volt a meggyilkolt trónörökös koncepciója. Ezek a koncepciók nem adtak esélyt a békének. „Délszlávia” vértengerben született, újult meg és süllyedt el.

A délszláv „nemzeti törekvések” véres történetének tömérdek olyan tanulsága van, amely erősen érinti Magyarországot is. Ez befejezetlen történet. Nem lehet túllépni rajta sem üres tagadással, sem üres állítással. A szobor üres állítás. Nem szólal meg, csak annyit mond: itt áll, akinek igaza volt. És pont.

Az üres tagadásból pedig hiányzik mindaz a szenvedés, szenvedély, igazságérzet, azonosulási igény, amely a szerb titkosszolgálat által felhasznált fanatikus ifjoncokat vezérelte. Minél többet érteni és semmivel sem azonosulni: így lehet a történelemből a legtöbb erőt nyerni. Ettől az erőtől foszt meg a csönd is, a szobor is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.