galéria megtekintése

Csőd

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 16. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Most, hogy Szijjártó Péter egyre-másra köti a történelmi megállapodásokat arról, hogy majd közös nyilatkozatot tesznek arról, hogy készítenek előtanulmányokat arról, hogy miként lehetne egyszer gázvezetéket álmodni Törökországtól Magyarországig, épp most az oroszok köpnek a levesünkbe, mondván: akkor mégse vezetik el Törökországig a nekünk szánt gázt, hanem máshova, esetleg pont ugyanoda, ahová eddig, konkrétan ide.

Hovatovább havonta cserélődik barát és ellenség, egész vezetékrendszerek ugranak át a térképen az egyik kontinensről a másikra, és kerül a kukába az előző havi gránitmegállapodás, miközben mindezt belengi valamiféle „mit akarsz, bárhol elpattintom a gázomat ötször többér’, és akkor még örülhetsz, ha nem rúglak szájba”-érzés.

Mégse gondolja senki, hogy ilyen könnyen kavicsot illeszthet a magyar diplomácia érckemény fogaskerekei közé. A külügy szakmányban köti a nem kevéssé gránitszilárd gázszövetségeket mindenféle folyosókról, északról délre, onnan a tenger alá, ahonnan cseppfolyósítás után légi úton a leendő felcsúti gázelosztó terminálba, jó, ha Garancsi cége még idejekorán felkészül a nyílt és tiszta szállítási pályázatra.

 

A fideszes „stratégák” jó évtizede váltak gázvezeték-fetisisztává, az agymentes politikai közbeszéd mocsarába nyomva ezt a mérnöklapok hátsó oldalaira illő szakkérdést. Igaz, részükről a történet kimerül stratégiai szövetségi megállapodásokban, projektkoordinációs csúcstalálkozókban, sajtótájékoztatókban és komoly nézésekben. Időnként jön ugyan egy szalajtott gázmérnök, és szétkergeti az egész bandát, mondván, amíg csak bohóckodtok, és nem csengetitek a zsét, itt se cső, se gáz nem lesz, de ez különösebben nem gördít akadályt az elé, hogy már a következő napon újabb történelmi megállapodások szülessenek.

Ha véletlen épül is valami, az addig érdekes, amíg a beruházásból vissza tudnak csorgatni maguknak, meg átvágható a szalag, értelemszerűen választások előtt, készültségi foktól függetlenül, utána meg már a kutya se bagózik rá, lásd a negyvenmilliárdunkból föld alá dugott, azóta is üresen álló szlovák vezetéket. Ma Kádár és Brezsnyev pontosan ugyanezekről kötne stratégiai megállapodásokat, atomerő, gázerő, iparosítás.

A rezsó felett mélázván, tudatunk ebből tán csak annyit fog át, hogy az olcsó kék láng politikai és konkrét maffiózók játékszerévé vált, ami suttyó húzásaiktól függően akár egy, akár ezer forintba is kerülhet. Egyre többen fűtenek hát fűvel-fával, világítanak napelemmel, szigetelnek, még ha rövid távon drágább vagy kényelmetlenebb is. Nehéz, mert ott a cirkó, a politikusnak meg a sarzsi, mégis, lassan le kell állni a szerrel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.