galéria megtekintése

Csőcselék

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 05. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Pártom és vezérem a gyülekezési joggal való visszaélésre uszított, és erre maga is példát mutatott. Ezt jelenti, amit a fideszes Gulyás Gergely lapunknak nyilatkozott. Azt nyilatkozta, hogy a Parlament előtti tartós sátortáborozás visszaélésszerű dolog. 2006 őszén a lehető legszélsőségesebb, a városromboló vandalizmust hőstettként ünneplő, hevesen zsidózó társulat sátorozott a Parlament előtt.

Orbán Viktor 2006 októberének elején kiállt e társulat elé, és magáénak vallotta azt. Megígérte pártja nevében, hogy minden délután ott lesznek a Kossuth téren, amíg el nem érik Gyurcsány lemondását. Ezt az ígéretét sem tartotta meg, de két héten át azért naponta kirendelte egy-egy alvezérét szónokolni a „visszaélőkhöz”. A Nol mostani internetes szavazása szerint hét véleményt nyilvánító olvasónk közül hat nem ért egyet azzal, hogy a Parlament előtt tartósan és kormányellenesen táborozni visszaélés lenne a gyülekezési joggal.

2006-ban viszont a lapunk olvasóitól érkező visszajelzések arról árulkodtak, hogy ebben a körben meglehetős népszerűségnek örvendett a Gyurcsány-kormány azon szándéka, hogy törvénymódosítással zárják ki a gyülekezési joggal való ilyesféle „visszaélés” lehetőségeit. Annál kevésbé volt népszerű a Kis János által reprezentált szabadelvű álláspont, miszerint: „Abba kellene hagyni a gyülekezési törvény elleni hangulatkeltést.” A hatalmi érdekeket követő törvénymódosítás ugyanis szükségképp a gyülekezési jog alkotmányellenes korlátozásához vezet.

 

Joggal tartott ettől, miután a kormánypártok a Demszky Gábor vezette fővárosi önkormányzatban már meg is alkottak egy durván alkotmányellenes rendeletet, miszerint a fővárosi hatóságok maguk dönthetik el kedvük szerint, kinek engedélyezik a tüntetésekhez nélkülözhetetlen hangosítást, és kinek nem. Ezt a rendeletet Kis és lapunk publicistája is elítélte. Nem volt vele nagy sikerünk.

Az első Orbán-kormány 1999-ben a kétharmados törvények kétharmadát ki akarta venni a kétharmados körből, és ha nem kellett volna hozzá kétharmad, ki is vette volna. Köztük a gyülekezésit is. Kövér László titokminiszter pedig már egy törvénymódosításról beszélt, miszerint a rendőrségnek saját belátása szerint lehetne döntenie arról, betilt-e egy tüntetést, ha úgy tartja, „láthatóan és tudhatóan szélsőséges jellegű csoportosulásról” van szó. Ha ez átment volna, a rendőrség 2006-ban simán betilthatott volna mindent a Kossuth téren, a Fidesz pedig szenvedélyesen tiltakozott volna.

Az a Fidesz, melynek vezetői (kivált Orbán és Kövér) számtalanszor szélsőségesnek minősítették már valamennyi ellenfelüket. Nem kell tehát mást tenni, mint elővenni az 1999-es javaslatot, és a Gergényi Péter üzlet- és eszmetársa, Pintér Sándor által kézi vezérelt rendőrség máris biztosítja, hogy a gyülekezési jog se legyen eztán jog, hanem csak a hatalom kegyenceinek kiváltsága. És akkor a demokratikus ellenzék újra fasiszta csőcselék lesz, mint Grósz Károly idejében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.