galéria megtekintése

Csillagállás leüléshez

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 27. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Sötétedett már, amikor azt a nőt az utcáról megláttam, s habár hidegen szemerkélt az eső, megtorpantam, mert nem tudtam levenni róla a szememet. Egy fodrászat előtt mentem el, s amikor a nagy üvegportálon át benéztem, egyedül csak azt a nőt láttam ott, aki miatt meg kellett állnom. Azért figyeltem fel rá, mert egy székben ült a tükör előtt, és saját magát nézte. S milyen szép volt magában elmerülve!

Egyedül volt saját magával, a haját igazgatta, és mosolygott. Láttam a megkétszereződött tekintetében, hogy számára megszűnt akkor a külvilág, és forgásában megállt a bolygó, nem létezett saját magán kívül semmi más. Láttam a szemén, hogy elégedett a látvánnyal. Puhán ült, s a jobb lábát maga alá húzta. Hirtelen megirigyeltem érte. Bejön reggel nyolcra és boldogan hazamegy este hatkor. Megjelent az életében a rend. Van munkája, és lám csak, van ideje munka végén üldögélni kicsit. Nem rohan bevásárolni, nem szalad gyerekért óvodába, s nem aggódik a holnapért. Mondom, megirigyeltem...

Mi itt futunk kívül az esőben, száguld velünk a villamos, a busz vagy a metró, és az ablaküvegben meg a kirakatban folyton csak elmosódott arcokat látunk. De ha kiélesedik a kép, akkor sem ismerünk magunkra. Ki vagy te, aki eljársz az én nevemben? Idemész, odamész, köszönsz, és kimondod a nevem. Hogy jössz te ehhez? Ki vagy te ott, abban a városi kirakatüvegben?

 

De ez a lány akkor este... Ez ott ül a melegben egyedül, és mosolyog a tükör előtt saját magára. Nem is tudom, mi szükséges ehhez, miféle lelki alkat? Miféle csillagállás kell az efféle leüléshez, hogy az ember így le tudjon telepedni saját magával szemközt? Pedig bele kellene mondani a tükörbe néha, hogy jól van. Ezt meg ezt elvégezted, barátom, amazt meg nem, de ne aggódj már, minden rendben. Ne izgulj. Dőlj hátra, lélegezz. Hiszen élsz, öregem, és nem vagy beteg, nézd csak a tükörben a szemedet, egészséges a tekinteted.

Hol tanítják ezt? Iskolában biztosan nem. Lehet akárhány diplomád, öregem, ehhez a fodrászlányhoz képest, én mondom, egy tanulatlan senki vagy. Minek tanultál, ha csak idáig jutottál? Eddig a sarokig jutottál, lesel be egy ablakon, és irigykedsz mások állítólagos nyugalmára.

Milyen szerencse, hogy a nő nem vett észre! Kényelmesen megfésülködött, tincsenként méghozzá, gondosan. Tíz percbe biztosan beletelt. S ekkor kissé elszégyelltem magam. Hát ki vagyok én, hogy itt leskelődöm, és ennek a nőnek a privát szféráját meglopom? Elindultam.

Már olyan lelkesen zuhogott az eső, mintha nem akarna többé elállni. Láttam, az eső elől valaki bebújt egy erkély alá, s úgy nekilapult a földnek, mint egy utcakőre dobott rongydarab: szinte mindegy is, hogy odébbrúgják-e most, vagy még a helyén marad. Meg se moccantak a házak. A lelassult autókon kigyúltak a fények, az ablaktörlőik pedig nemet intve hadonásztak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.