galéria megtekintése

Cserepad

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 28. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ha eddig nem dolgoztak volna napi tíz órát, hát 2015 januárjától a brüsszeli magyar EU-képviseleten is ennyi lesz a munkaidő. Jövő évtől ugyanis a Miniszterelnökséget vezető, reggeltől estig robotoltató miniszterhez, Lázár Jánoshoz teszik át az európai integrációs ügyekhez kapcsolódó feladat- és hatáskörök jelentős részét.

A hírt megjelenése után olyan címekkel tálalták, hogy Lázár bekebelezi, felfalja, maga alá gyűri a Szijjártó Péter által vezetett külgazdasági és külügyi tárcát. Vagyis kvázi két külügyminisztere lesz Magyarországnak, a keleti nyitást és a transzatlanti kapcsolatokat viszi tovább Szijjártó, míg az uniós politikát Lázár, egészen pontosan Orbán Viktor.

Magyarországnak tehát valójában nincs külügyminisztere, ahogy külügyminisztériuma sincs. Ami van, az egy romhalmaz, orvosokkal, futsaljátékosokkal és párthívekkel feltöltött kereskedőház. A Bem rakparton azok érvényesülnek, akik biznisz szempontból közelítik meg a nemzetközi kapcsolatokat. Akik bármilyen relációból üzletet képesek hozni. Kerül, amibe kerül.

 

Hogy a Duna túlsó oldalára viszik át az uniós ügyeket, azon nincs mit csodálkozni. Tény, hogy az EU-csatlakozás óta mindaz, ami az unióban és Brüsszelben történik, nagy eséllyel tömény belpolitika. Így kormányfői érdekkör, hiszen a legnagyobb tét az uniós támogatási pénzek sorsa. Ezért vitték az uniós ügyeket is a Miniszterelnökség fennhatósága alá. Csakhogy az unió legtöbb államában a külügy koordinálja az EU-s ügyeket. Ami tehát Budapesten zajlik, az újabb színtiszta hatalmi koncentráció. A brüsszeli magyar diplomatáknak is üzen: igazodj!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.