galéria megtekintése

Csendestársak

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 23. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

A jó üzletnél is van jobb üzlet. Az, amikor a hatalommal partiban olyan körülményeket biztosítanak számodra, amelyek garantálják, hogy néhány hónapon belül kamatostul szerezd vissza a befektetett összeget. És ennél már csak az a jobb, ha a cég, amelynek tulajdonosává váltál, egyik évről a másikra megtizenötszörözi a forgalmát. Garancsi István tavaly augusztusban lett többségi tulajdonos a Mobil Adat Kft.-ben, amely ezt az imponáló növekedést produkálta, és a 2014-es eredménye után 220 milliós osztalékot fizetett.

A hír ma már egyike a szokványos információknak, a nemzeti tőke bizonyos szegleteiben egyáltalán nem meglepők az ilyen tranzakciók, sőt, lassan nincs nap, hogy ne értesüljünk arról, ki mit vett, adott, mekkora hasznot zsebelt be egyetlen jól irányzott döntésével. Úgy fogadjuk és vesszük tudomásul ezeket az ügyleteket, mintha a működő piac hozta volna tető alá őket, s az öldöklő versenyben helytálló, nyerni akaró, épp ezért sokat kockáztató üzletemberek zseniális megérzéseiről szólnának, arról a tehetségről, amely belőlünk hiányzik. Mi, egyszerű honpolgárok jobbára primitív kapzsiságunk áldozatai leszünk, ha kevés vetéssel sokat akarunk aratni Pista bánál, Marcsinál, netán a Quaestornál vagy a BTelnél. Ha megférünk a bőrünkben, és mohóságunkat felülírja az óvatosság, akkor az évi legfeljebb négy-öt százalékos nyereséget ígérő hirdetésekre hallgatunk, mert ez a mi pályánk. A póruljártak vessenek magukra.

Mégis néha belénk bújik a kisördög. Ebbe a Mobil Adat Kft.-be tavaly nyár végén azért csak bevásároltuk volna magunkat, ha idejében szólnak. Még ki tudtuk volna venni összekuporgatott pénzünket a Hungáriából, a Buda-Cashből, a Quaestorból meg a karcagi Marcsikától, hiszen az ottani szélhámosságok tizedannyi hozammal sem kecsegtettek, mint ez a NAV-os pénztárgépekbe SIM kártyát szállító cég.

 

Nem ugrottunk volna sötétbe, augusztusban már látszott, hogy a 2013-as 89 milliós forgalomnál jóval több jön össze náluk – konkrétan másfél milliárd. Az üzleti érzékkel és ismeretekkel kevéssé rendelkező ember fejébe nehezen fér bele, hogy miért vált meg részesedésétől az előző tulaj. Hiszen az egyébként sem régen alapított vállalkozás a törvénnyel kötelezővé tett online pénztárgépek piacának egyik nagy nyertese, a rendelet szinte rá volt szabva. Mégsem látott fantáziát benne az illető? Esetleg így is akkora haszonhoz jutott, amennyi kielégítette? Netán ez a lökésszerű fejlődés összefügg a vevő személyével? Valahol valakik már jóval korábban megírták a tuti forgatókönyvet? Úgymond mindenki jól járt, mivel az eladó meg hozzájuthatott a TERMINAL étteremhez? Nyugtassuk meg magunkat azzal, hogy minden összefügg mindennel, fordítsuk maradék szabadidőnket a közelünkben lejátszódható agyament kombinációk felfejtésére, mert úgy talán legalább az egyik mellékszereplővé válhatunk? A jeleneteket tudniillik itt forgatják a szemünk előtt, a történetek inkább banálisak, mint bonyolultak, szó sincs bennük piacról, versenyről, kockázatról és ráérzésről, Pista bá meg a Marcsi elbújhat szégyenében.

Ígérjük, rendes csendestársak leszünk! Már most is csendesek vagyunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.