galéria megtekintése

Csattogó tollak

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 21. számában
jelent meg.


Lakner Zoltán

Milyen jó lenne azzal kezdeni, hogy a hídfő kőoroszlánjánál állt Karesz, Marci és Z., de ennek a hídnak valójában nincs is oroszlánja. Sajnos. Úgyhogy csak álltak a híd pesti végénél a napfényes őszi délutánon. Mind ugyanarra gondoltak: a kávéra, amit mégiscsak meg kellett volna inni indulás előtt.

– A budai oldalon már látszik a gyülekező tömeg. Az ellenzék ma megmutatja, mire képes! – kaptak el egy foszlányt az éppen melléjük érő riporternő mondatából, aki kerékpáron suhanva tudósította a rádiót a hamarosan kezdődő tüntetésről. Miután akrobatikus mozdulattal kitértek a biciklije elől, Karesz megjegyezte: ő is pont attól tart, hogy most aztán meglátják, ki mire képes.

A budai oldalra érkezők kezébe aktivisták nyomtak feliratos golyóstollat, amit a későbbiekben hol a levegőbe kellett emelni a támogatás jeleként, hol pedig a ki- és bekapcsolás csattogó hangjával fejezhették ki érzelmeiket a demonstrálók. Miután a szervezők – a kis egységbe tömörült pártok, meg azok, akik követelték tőlük a nagy egységet – nem tudtak megegyezni, hogy a „Kormányváltás”, esetleg az „Összefogás” kifejezés szerepeljen-e a tollakon, valamint arról sem, ki legyen a miniszterelnök-jelöltjük, végül a „Kormányfőfogás” szlogen mellett döntöttek. Marci javasolta, hogy aki tíz tollat összegyűjt, kaphasson egy erős eszpresszót. A zsebkendőnyi területen szorongva éppen Z. oldalába nyomta könyökét egy úr, aki a másik kezére zsebrádiót erősített egy befőttes gumival. Z. így jól hallhatta a Soroksári úton kerekező tudósító mondatait arról, hogy kellő távolságból nézve milyen nagy az összhang a budai rakparton.

 

„Fogjunk össze, hogy utána ne kelljen összefognunk”, mondta az egyik szónok, mire a másik azzal kontrázott, hogy az összefogás ellenzőinek a demokrácia „közös temetőjében lesz külön sírhelyük”. Z.-ben felmerült, hogy ez talán szónokverseny, ahol az indulókat pontozótábla felmutatásával kellene értékelniük. „A jelenlegi miniszterelnök országa olyan, mint a Titanic” – jött a következő retorikai innováció, amihez Karesz hozzátette, hogy „alighanem mi vagyunk rajta a zenekar”.

A zenekar, vagyis a közönség leglelkesebb tagjai a következő pillanatban már a „Gyere vissza, segíteni kell!” című dalt énekelték. Ezt hallva a nagy egység fő kezdeményezője egy átmelegedett gázrezsó hőfokát idéző szenvedéllyel jelentette be: neki van jelöltje a vezetésre, mégpedig egy személy. Olyasvalaki, aki vagy férfi, vagy nő. A megoldás a küszöbön áll, csak át kell esni, akarom mondani, át kellene lépni rajta. A hatás leírhatatlan volt. Az egész tér a tollát csattogtatta. Az utolsó szónoklat érdeklődés hiányában elmaradt. Bár az is lehet, hogy elhangzott, ki emlékszik már!

– Milyen felemelő! – hallották a rádióból.

– Tényleg az, olyan, mint egy csoportos levitáció – tette hozzá Marci.

– Hát, akkor mi most meg vagyunk mentve – foglalta össze Z., azzal a lassan oszló tömeggel tartva visszafelé indultak. – Azokkal nincs mit kezdeni, akiknek két volt miniszterelnök, három miniszter és az egymásból kivált nyolc párt nem elég a megújuláshoz – szögezte le Karesz.

– A hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk – fűzte tovább Marci.

Ami azt illeti, éppen ekkor értek a hídhoz. Búcsúzóul még egyszer elugrottak a rádiós tudósító biciklije elől.

Mindeközben a miniszterelnöki rezidencián felszolgálták a kávét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.