galéria megtekintése

Csalunk és hallgatunk

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 02. számában
jelent meg.

Bod Tamás
Népszabadság

Orvos lévén inkább orvosi, és nem politikai vagy jogi kérdésekben tudna állást foglalni dr. Kovács József, Békés megye 3. számú, Gyula központú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője. Egy ítélet megértése is gondot okoz neki. Az ATV Tetthely című bűnügyi magazinjának beszélt minderről, miután párttársát, a fideszes sarkadi polgármestert, Mokán Istvánt folytatólagosan elkövetett költségvetési csalásért és okirat-hamisításért jogerősen elmarasztalta a Gyulai Törvényszék. Hárommillió forintos pénzbírsággal és 90 ezer forint vagyonelkobzással büntették őt. A Népszabadságnak nyilatkozva Kovács azzal hárította el a választ az ügyben, hogy „a bírósági határozat pontos szövegét nem ismeri”.

Kovács dr., mint látjuk, hülyének nézi az embereket, illetve cinikus nyíltsággal annak tetteti magát. Kérdés, hogy akkor mit keres immár öt éve a parlamentben. S mit keresett a Békés Megyei Közgyűlésben és a gyulai képviselő-testületben. Mindenütt csakis orvosi kérdésekben nyilatkozott és döntött? S képzeljük el, mit mondana a Fidesz gyulai parlamenti képviselője, ha a párttársa által elkövetett bűncselekmény egy ellenzéki polgármester számláját terhelné. Meddig lehet védeni a védhetetlent, a saját kutya kölykét? Már ha egy kicsit is komolyan gondoljuk a politika lesújtó megítélésének javítását.

A sarkadi történet, amelyet a bírósági ítélet is megerősít, a következő: az előző önkormányzati ciklusokban még főállású alpolgármesterként ténykedő Mokán István élettársi közösségbe került egy helybeli hölggyel, aki gyermeket nevelt. Összeköltöztek, vagyonközösségben éltek, amelyben – köszönhetően az alpolgármester több százezer forintos havi fizetésének – igencsak megnőtt az egy főre jutó jövedelem. Az élettársi kapcsolatot nem jelentették be, s a nő gyermekvédelmi és lakásfenntartási támogatást igényelt és kapott. Mokán segítségével. Jogtalanul. Sarkad alig tízezres város Gyula mellett, ahol, némi túlzással, mindenki ismer mindenkit. Sokan tudtak az élettársi kapcsolatról és arról, hogy ennek ellenére is igényelték a helyi rendeletben szabályozott támogatásokat. Noha az egy főre jutó jövedelmük alapján erre nem voltak jogosultak. Megítélésem szerint annál súlyosabb hibát nem követhet el közszereplő, választott tisztségviselő, mint amikor a rábízott közpénzt saját vagy hozzá közel álló embernek utalja ki – jogtalanul. Ez emberi, erkölcsi és politikai értelemben is alkalmatlanná és méltatlanná teszi Mokán István fideszes sarkadi polgármestert tisztsége további ellátására. Nem vagyok naiv, de azért leírom: le kell mondania. Ha ezt mégsem tenné meg, akkor a sarkadi képviselő-testületnek törvény adta joga, hogy méltatlansági eljárást indítson Mokán István ellen. Ebben az esetben sincs illúzióm.

 

A történtek sajtós vonatkozásai sem érdektelenek. A Békés Megyei Hírlap április 3-án rendhagyó módon számolt be az ügyről. Náluk nem érdemelt helyet az első oldalon, hogy a térség egyik városának polgármesterét folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás és okirat-hamisítás miatt jogerősen elítélték. A 4. oldal alján szerepelt az erről szóló beszámoló azzal a címmel, hogy „Felülvizsgálati kérelmet fontolgatnak”. Mokán nekik sem nyilatkozott, jogi képviselője viszont igen. Ám példátlan módon, név nélkül! Szégyelli, hogy részt vesz az ügyben? Ki és kit takargat? Ezután a helyi ellenzék lemondásra szólította fel a sarkadi polgármestert. Erről, az országos lapokkal ellentétben, a Békés Megyei Hírlap be sem számolt!

A közpénzből gazdálkodó, de a városvezetés kézi vezérlésével működő sarkadi televízió és ingyenes városi lap az egész ügyről említést sem tett! Ennyit a helyi nyilvánosságról. Az viszont kiderül a pártpropagandára hajazó lapból, hogy a május elsejei sarkadi majálison az elítélt polgármester és az őt mentegető fideszes országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.

A szerző az Együtt gyulai választókerületi elnöke

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.